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Question for written answer E-002632/2023
to the Council
Rule 138
Engin Eroglu (Renew)

Subject: Number of Commissioners 

The first sentence of Article 17(5) TEU provides that, as from 1 November 2014, the Commission 
shall consist of a number of members, including its President and the Vice-President of the 
Commission / High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, corresponding 
to two thirds of the number of Member States.      

1. How is the decision taken in 2019 to revert to the old system, under which each country provides 
one Commissioner, justified?

2. Particularly given that the unanimous decision of the Council to change this number should be an 
exception rather than the rule, is it likely that the College of Commissioners will be reduced in 
number in 2024?

3. To what extent are preparations being made for an equal rotation between Member States under 
Article 244 TFEU for the next political term?
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