Zastupnička pitanja
PDF 192kWORD 16k
15. ožujka 2017.
G-000003/2017

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom G-000003/2017

upućeno Komisiji

članak 130.b

Dubravka Šuica, Franc Bogovič, Daniel Buda, Pál Csáky, Andor Deli, György Hölvényi, Marijana Petir, Ivan Štefanec, Patricija Šulin, Alojz Peterle, Marian-Jean Marinescu, Miroslav Mikolášik, Ivana Maletić, Milan Zver, Tomáš Zdechovský, Inese Vaidere, Traian Ungureanu, Željana Zovko, Eduard Kukan, Krišjānis Kariņš, Ivica Tolić, Romana Tomc, Dariusz Rosati, Artis Pabriks, Adam Szejnfeld, Renate Sommer, Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová, Iuliu Winkler, Zigmantas Balčytis, Nicola Caputo, Doru-Claudian Frunzulică, Georgi Pirinski, Monika Smolková, Olga Sehnalová, Biljana Borzan, Tonino Picula, Anna Elżbieta Fotyga, Ruža Tomašić, Monica Macovei, Jana Žitňanská, Georgios Epitideios, Ivan Jakovčić, Ivo Vajgl, Merja Kyllönen, Julia Pitera


  Predmet:              Razlike u deklaracijama, sastavu i okusu proizvoda na tržištima država članica EU-a u srednjoj/istočnoj i zapadnoj Europi

Na 3524. sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo održanom u Bruxellesu 6. ožujka 2017. u vezi s dvojnom kvalitetom prehrambenih proizvoda od Komisije je zatraženo da „razmotri poduzimanje prikladnih mjera, uključujući zakonodavstvo na razini EU-a”.

Studije su potvrdile da postoje razlike u sastavu i kvaliteti proizvoda iste robne marke i iste ambalaže koji se prodaju na tržištima država članica EU-a u srednjoj/istočnoj i zapadnoj Europi te da mnogi proizvodi koji se prodaju na tržištima srednjeg/istočnog EU-a često sadrže sastojke niže kvalitete nego proizvodi iste robne marke koji se prodaju na zapadnim tržištima EU-a. Neke su studije pokazale da gotovo polovina proizvoda sadrži razlike koje znatno utječu na njihovu kvalitetu, uključujući manji udio mesa, veći udio masti, više umjetnih sladila i konzervansa te manju težinu.

Taj je problem primijećen kod velikog broja proizvoda, od prehrambenih i higijenskih proizvoda do deterdženata i dezinfekcijskih sredstava, koji su lošije kvalitete i ponekad skuplji u odnosu na identične proizvode na zapadnom tržištu Europske unije.

Istina je da poduzeća, ovisno o tržištima, prave razliku među proizvodima. Međutim, neprihvatljivo je da postoje razlike u kvaliteti temeljnog sastojka i da se potrošače dovodi u zabludu.

Koje će mjere Komisija poduzeti, uzimajući u obzir jedinstveno unutarnje tržište EU-a, kako bi zaustavila ovakve prakse fragmentacije jedinstvenog tržišta? Hoće li Komisija preispitati zakonodavstvo EU-a radi zaštite potrošača ukidanjem dvostrukih standarda kvalitete proizvoda koji se prodaju u srednjoj/istočnoj i zapadnoj Europi?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti