Zastupnička pitanja
PDF 182kWORD 16k
20. studenog 2017.
G-000013/2017

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom G-000013/2017

upućeno Komisiji

članak 130.b

Rosa D'Amato, Dario Tamburrano

u ime Kluba EFDD


  Predmet:              Transjadranski plinovod u Italiji

Transjadranskom plinovodu dodijeljen je status projekta od zajedničkog interesa i projekta od interesa za Energetsku zajednicu, no njegova je izgradnja štetna za okoliš i gospodarstvo i njome se krše prava lokalnog stanovništva. Odluka EU-a da zanemari njegov učinak veoma je zabrinjavajuća, posebno uzimajući u obzir činjenicu da su građani i lokalne vlasti izrazili svoje protivljenje projektu. Zgroženi smo militarizacijom u San Foci i žalimo zbog toga što je policija rastjerala mirne prosvjednike. Osuđujemo odluku talijanskog ministra okoliša Gian Luce Gallettija da odobri projekt protiv volje građana, kao i reakciju talijanske vlade na mirne prosvjede.

1.              Je li Komisija svjesna da će, time što će se promijeniti osjetljivi ekosustav uz obalu San Foce, Transjadranski plinovod ugroziti vrste zaštićene u okviru mreže Natura 2000?

2.              Planira li Komisija izvršiti procjenu gospodarskog i društvenog učinka projekta?

3.              Rusko plinsko poduzeće Gazprom i talijansko naftno i plinsko poduzeće Eni potpisali su sporazum kojim se Gazpromu omogućuje pristup plinovodu. Kako Komisija može tvrditi da će se ovim projektom diversificirati opskrba EU-a plinom i smanjiti ovisnost o ruskom plinu?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti