Zastupnička pitanja
PDF 181kWORD 16k
8. lipnja 2018.
G-000006/2018

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom G-000006/2018

upućeno Komisiji

članak 130.b

Ivan Jakovčić

u ime Kluba ALDE


  Predmet:              Obilježavanje Dana Europe kao državnog praznika u cilju promicanja vrijednosti EU-a

Dan Europe slavi se 9. svibnja u spomen Deklaracije koju je na taj dan 1950. predstavio Robert Schuman. Taj se datum tradicionalno smatra početkom izgradnje današnje Europske unije. S jedne strane, taj dan služi kako bi se istaknulo da Europska unija počiva na načelima vladavine prava i demokracije te podsjetilo kako se životi ljudi zahvaljujući EU-u mijenjaju nabolje. S druge strane, Dan Europe prilika je za međusobno približavanje građana, svladavanje sve većeg osjećaja udaljenosti između građana i europskih institucija te suzbijanje negativnog raspoloženja protiv EU-a koje postoji u nekim dijelovima EU-a. Uzimajući to u obzir:

1.              Bi li Komisija potaknula države članice da Dan Europe obilježavaju kao državni praznik, i, ako da, na koji način?

2.              Može li Komisija navesti koje su mjere već donesene kako bi se zajedničke vrijednosti EU-a dijelile između građana i europskih institucija te kako 9. svibnja ne bi bio samo proslava izjave kojom su postavljeni temelji europske integracije, nego i prilika za promišljanje o glavnim izazovima, primjerice u područjima migracija, sigurnosti i gospodarstva?

3.              Poduzima li Komisija trenutačno bilo kakve mjere kako bi promicala Dan Europe kao dan obilježavanja vrijednosti građana EU-a?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 24. srpnja 2018.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti