Interpellációk
PDF 188kWORD 17k
2018. november 8.
G-000007/2018

Írásbeli választ igénylő nagyobb interpellációk vitával G-000007/2018

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 130b. cikke

Ivan Jakovčić

a(z) ALDE képviselőcsoport nevében


  Tárgy:  Biogazdálkodás és földrajzi jelzések az uniós mezőgazdaság versenyképességének fokozására

A kiváló minőségű és hagyományos termékek iránti kereslet Európában és világszerte egyaránt növekszik. Az ilyen termékek segítenek fenntartani az Unión belüli mezőgazdasági termelés sokszínűségét, lendületet adnak a mezőgazdasági kistermelők és a kkv-k növekedésének, valamint hozzájárulnak a természeti erőforrások és a táj védelméhez.

A biogazdálkodás jelenleg az Unió mezőgazdaságának egyik legdinamikusabb ágazata: értéke mintegy 27 milliárd euró, és az elmúlt évtizedben 125%-kal nőtt. Mindeközben az uniós földrajzi jelzések minőségi rendszerei (az OEM, az OFJ és a HKT) lehetővé teszik a terméknevek visszaélésekkel szembeni védelmét, és növelik a fogyasztói bizalom szintjét.

A biogazdálkodás és a földrajzi jelzések közötti szinergiák ösztönzik és erősítik az uniós mezőgazdaság versenyképességét, miközben garantálják a termékek és az élelmiszerek legjobb minőségét. E szinergiák nemzetközi szinten és a nemzetközi megállapodások keretében javíthatják az uniós mezőgazdasági termékek védelmét, és egyben megoldást kínálhatnak a talajminőség romlásának problémájára, amely veszélyezteti az élelmiszer-ellátás hosszú távú stabilitását.

1.  Tekintettel a KAP 2020 utáni reformjára, milyen konkrét intézkedéseket tervez a Bizottság annak érdekében, hogy nagyobb támogatást nyújtson az ökológiai ágazat, valamint az uniós földrajzi jelzések minőségrendszerei számára?

2.  Milyen intézkedések vannak folyamatban az uniós mezőgazdasági termékek megőrzésére és javítására a nemzetközi kereskedelmi megállapodások keretében?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. december 19.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat