Interpellaties
PDF 91kWORD 17k
8 november 2018
G-000007/2018

Uitgebreide interpellatie met verzoek om schriftelijk antwoord en debat G-000007/2018

aan de Commissie

Artikel 130b van het Reglement

Ivan Jakovčić

namens de ALDE-Fractie


  Betreft:  Biologische landbouw en geografische aanduidingen om het concurrentievermogen van de EU-landen te verbeteren

De vraag naar hoogwaardige traditionele producten neemt zowel in Europa als wereldwijd steeds verder toe. Dergelijke producten zorgen ervoor dat de diversiteit van de landbouwproductie in de Unie behouden blijft, dat kleine boeren en kmo's kunnen groeien en dat de natuurlijke hulpbronnen en het landschap beschermd worden.

De biologische landbouw is nu een van de meest dynamische sectoren in de EU‑landbouw, met een waarde van rond 27 miljard EUR en een groeicijfer van 125% in de afgelopen tien jaar. Daarnaast zorgen de EU‑kwaliteitsregelingen voor geografische aanduidingen (beschermde oorsprongsbenaming, beschermde geografische aanduiding en gegarandeerde traditionele specialiteit) ervoor dat productnamen beschermd worden tegen misbruik en versterken zij het consumentenvertrouwen.

Synergie tussen biologische landbouw en geografische aanduidingen stimuleert het concurrentievermogen van de EU‑landbouw en garandeert dat producten en voedingsmiddelen van de hoogste kwaliteit zijn. Een dergelijke synergie kan de bescherming van EU‑landbouwproducten op internationaal niveau en in het kader van internationale overeenkomsten verbeteren en tevens een antwoord bieden op de achteruitgang van de bodemkwaliteit, een probleem dat op de lange termijn een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de voedselvoorziening.

1.  Met welke specifieke maatregelen denkt de Commissie, met het oog op de GLB‑hervorming na 2020, meer steun te gaan bieden aan de biologische sector en de EU‑kwaliteitsregelingen voor geografische aanduidingen?

2.  Welke maatregelen worden er getroffen om EU‑landbouwproducten in het kader van internationale handelsovereenkomsten te beschermen en te promoten?

 

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 19 december 2018Juridische mededeling - Privacybeleid