Interpelacije
PDF 181kWORD 16k
8. november 2018
G-000007/2018

Večja interpelacija za pisni odgovor z razpravo G-000007/2018

za Komisijo

Člen 130b poslovnika

Ivan Jakovčić

v imenu skupine ALDE


  Zadeva:  Ekološko kmetijstvo in geografske označbe za okrepitev konkurenčnosti kmetijstva EU

V Evropi in po svetu narašča povpraševanje po kakovostnih in tradicionalnih proizvodih. Taki proizvodi ohranjajo raznovrstnost kmetijske proizvodnje v Uniji, spodbujajo rast za male kmete ter mala in srednja podjetja, varujejo pa tudi naravne vire in krajino.

Ekološko kmetijstvo je trenutno eden od najbolj dinamičnih sektorjev kmetijstva EU: njegova vrednost je 27 milijard EUR, v zadnjem desetletju pa je poraslo za 125%. Hkrati kakovostne sheme geografskih označb EU (ZOP, ZGO in ZTP) omogočajo, da so imena proizvodov zaščitena pred zlorabo, in povečujejo zaupanje potrošnikov.

Sinergije med ekološkim kmetijstvom in geografskimi označbami spodbujajo in povečujejo konkurenčnost kmetijstva EU, hkrati pa zagotavljajo najvišjo kakovost proizvodov in živil. S temi sinergijami se lahko izboljša zaščita kmetijskih proizvodov EU na mednarodni ravni in v okviru mednarodnih sporazumov, hkrati pa omogoči rešitev za poslabšanje kakovosti tal, ki ogroža dolgoročno stabilnost oskrbe s hrano.

1.  Glede na reformo skupne kmetijske politike za obdobje po letu 2020, katere posebne ukrepe je določila Komisija, da bi zagotovila več podpore ekološkemu sektorju in kakovostnim shemam EU za geografske označbe?

2.  Kateri ukrepi se sprejemajo za ohranitev in okrepitev kmetijskih proizvodov EU v okviru mednarodnih trgovinskih sporazumov?

 

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 19. december 2018Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov