Zastupnička pitanja
PDF 47kWORD 18k
31. siječnja 2019.
G-000001/2019

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom G-000001/2019

upućeno Komisiji

članak 130b

Daniel Buda, Theodor Dumitru Stolojan, Marian-Jean Marinescu, Adina-Ioana Vălean, Cristian-Silviu Buşoi, Mihai Ţurcanu, Csaba Sógor, Siegfried Mureşan, Emil Radev, Milan Zver, Romana Tomc, Ivana Maletić, Michaela Šojdrová, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Danuta Jazłowiecka, Krzysztof Hetman, Franc Bogovič, Anna Záborská, Željana Zovko, Marek Plura, Dariusz Rosati, Tamás Deutsch, Kinga Gál, Norbert Erdős, László Tőkés, Andrea Bocskor, András Gyürk, György Schöpflin, Andor Deli, Pál Csáky, Vladimir Urutchev, Michał Boni, Lívia Járóka, Andrey Kovatchev, Asim Ademov, Stanislav Polčák, Eva Maydell, Ivica Tolić, Alojz Peterle


  Predmet: Povrede prava djece čiji roditelji rade u Austriji

 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Prošle je godine austrijski parlament donio normativni akt u skladu s kojim se naknade za skrb o djeci za strane radnike čija djeca ne borave zajedno s njima u Austriji moraju prilagoditi u skladu s odredbama njihove zemlje podrijetla. Ta bi mjera od 1. siječnja 2019. dovela do znatnog smanjenja naknada koje se isplaćuju za djecu koja borave u istočnoj Europi. Europski radnici moraju imati jednaka prava i Komisija više ne smije tolerirati diskriminatorne postupke koji utječu na ideju jedinstva i solidarnosti na europskoj razini te koji bi u Uniji mogli pojačati uvjerenje da postoje građani prvog i drugog reda.

Kakvo je mišljenje Komisije o usklađenosti novog austrijskog zakonodavstva o indeksiranju dječjih doplataka s pravom EU-a?

Koje mjere Komisija namjerava poduzeti kao odgovor na kršenje prava koja u EU-u imaju ti radnici i njihova djeca?

Ako Komisija namjerava poduzeti korake, može li objasniti na koji će način pravovremeno reagirati, s obzirom na činjenicu da su mnoge obitelji trenutačno u financijskim poteškoćama kao posljedica navedenih austrijskih mjera?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 12. veljače 2019.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti