Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 33kWORD 20k
19. heinäkuuta 2005
H-0670/2005

SUULLINEN KYSYMYS H-0670/05

syyskuun II 2005 istuntojakson kyselytunnille

työjärjestyksen 109 artiklan mukaisesti

esittäjä(t): Bernd Posselt

komissiolle


  Aihe: Asetus (ETY) N:o 2081/92: suojatut maantieteelliset merkinnät - Karlsbadin vohvelit

 Täysistunnossa annettu vastaus 

Asetuksessa (ETY) N:o 2081/92[1] säädetään muun muassa sellaisten elintarvikkeiden nimitysten suojasta, joiden laatu liittyy tiettyyn maantieteelliseen alkuperään. Tšekki on hakenut tällaista nimityksen suojaa „Karlovarske oplatky“ -tuotteelle (Karlsbadin vohvelit).

 

Karlsbadin vohvelit ovat noin 200 vuotta vanhan perhereseptin mukaan valmistettu vohvelierikoisuus, joka tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi senaikaisen böömiläisen kylpyläkaupungin Karlsbadin (Karlovy Vary) kukoistuskauden ansiosta. Vohveleita valmistettiin pääasiassa silloisen enimmäkseen saksalaisten asuttaman ”kylpyläkaupunkien kolmion” (Karlsbad-Marienbad-Franzensbad) alueella, mutta myös Itävallassa.

 

Kun toisen maailmansodan päättyessä suuri osa saksankielistä väestöä karkotettiin Tšekkoslovakiasta, useat pitkään Karlsbadissa ja kylpyläkolmion alueella asuneet leipuriperheet muuttivat muun muassa Saksaan ja Itävaltaan, minne ne veivät tämän osaamisensa mukanaan ja missä aloittivat uudestaan Karlsbadin vohveleiden valmistuksen.

 

Onko komissio tietoinen tästä asiasta ja miten se aikoo ottaa sen huomioon arvioidessaan nimityksen suojaa koskevaa Tšekin hakemusta?

 

 

Jätetty: 19.07.2005

de

[1]  EYVL L 208, 24.7.1992 s.1

Kysymyksen alkukieli: DE 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö