Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 35kWORD 21k
19 juli 2005
H-0670/2005

MONDELINGE VRAAG H-0670/05

voor het vragenuur van de vergaderperiode van september II 2005

ingediend overeenkomstig artikel 109 van het Reglement

van Bernd Posselt

aan de Commissie


  Betreft: Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen - Karlsbader Oblaten

 Antwoord plenaire 

Verordening (EEG) nr. 2081/92[1] voorziet onder andere in de bescherming van benamingen van levensmiddelen, waarvan de kwaliteit een geografische oorsprong heeft.  De Tsjechische Republiek heeft een aanvraag ingediend om het product "Karlovarske oplatky" (Karlsbader Oblaten) deze bescherming te verlenen.

 

Karlsbader Oblaten zijn een soort wafeltjes die sinds 200 jaar volgens een oud familierecept bereid worden en hun wereldwijde naamsbekendheid te danken hebben aan de toenmalige bloeiperiode van het Boheemse kuuroord Karlsbad (Karlovy Vary). De wafeltjes werden tot 1945 vooral gemaakt in de toen voornamelijk door Duitsers bewoonde "Bäderdreieck" Karlsbad-Marienbad-Franzensbad, maar ook in Oostenrijk.

 

Met de verdrijving van een groot deel van de Duitstalige bevolking uit Tsjechoslovakije na afloop van de Tweede Wereldoorlog zijn veel van de daar reeds lang gevestigde bakkersfamilies uit Karlsbad en andere delen van de "Bäderdreieck" onder andere naar Duitsland en Oostenrijk gekomen waar ze met hun savoir-faire de productie van de Karlsbader Oblaten weer op gang hebben gebracht.

 

Kan de Commissie mededelen of ze zich van deze omstandigheden bewust is, en hoe ze daar rekening mee zal houden bij de beoordeling van de Tsjechische aanvraag inzake naamsbescherming?

 

 

Ingediend: 19.07.2005

de

[1]  PB L 208 van 24.7.1992, blz. 1

Oorspronkelijke taal van de vraag: DE 
Juridische mededeling - Privacybeleid