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ORAL QUESTION O-0011/02
pursuant to Rule 42 of the Rules of Procedure
by Theodorus Bouwman, on behalf of the Committee on Employment and Social Affairs
to the Commission

Subject: Modernisation of Regulation (EEC) 1408/71 on free movement of persons and its 
extension to third countries' nationals legally residing in the European Union

On 3 December 2001, the Council on Employment and Social Affairs reached an agreement on the 
parameters to modernise and simplify Regulation (EEC) 1408/711 on free movement of persons.

The European Parliament welcomes the agreement reached that in principle the Regulation should 
apply to any person who is or has been subject to the social security legislation of one or several 
Member States and the extension, even limited, of the material scope of application of the Regulation 
and the established principle of its primacy.

The European Parliament, mindful of the Tampere Conclusions, took note of the Council's recognition 
of the urgent need to apply the Regulation to third country nationals who are legally working and 
insured in one of the Member States and of the Laeken European Council's invitation to the Council to 
adopt as soon as possible adequate measures in this regard.

Could the Commission provide information on the purpose and the substance of the legal basis 
proposed, i.e. Article 63 (4) of the EC Treaty, for the extension of the coordination of social security 
systems to third country nationals? Does the Commission feel that the Khalil judgement (C-95/99) 
supports this choice of legal base?

Could the Commission provide information on the possible way to tackle the increasing relation 
between taxation and the social security?

Does the Commission agree with particular parameters such as parameter 6, 10 or 11 in view of the 
modernisation of Regulation (EEC) 1408/71 as reported in the Council's conclusions?

Could the Commission provide information as regards the state of negotiations with the candidate for 
accession countries on the implementation of the current (EEC) 1408/71 Regulation?

Could the Commission provide information on whether the nationals of the candidate for accession 
countries will be included in the scope of the (EEC) 1408/71 Regulation during any transitional 
period? When the modified Regulation comes in, under which legal basis will they be treated during 
any transition period?
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