Parlamenti kérdés - O-0005/2005Parlamenti kérdés
O-0005/2005

Nemzetközi cselekvési terv a járulékos halfogás csökkentésére

SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0005/05
Az Eljárási Szabályzat 108. cikke alapján
előterjesztette: Philippe Morillon a(z) Halászati Bizottság nevében
a Bizottsághoz

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett legfrissebb adatok szerint a világon minden évben összesen 7,3 millió tonna nem célzott tengeri szervezetet dobnak vissza a nem szelektív halászati módszerek következtében. Az elmúlt 10 év során az EU költségvetése évente 8 millió euróval járult hozzá több mint 400 kutatási projekthez, melyek célja a halászati felszerelések szelektivitásának növelése, a visszadobás mértékének csökkentése, illetve a halászat környezetre gyakorolt hatásának számszerű meghatározása volt.

 

A járulékos halfogás ezenfelül globális probléma és továbbra is a 21. század egyik olyan fő halászati kérdése, amellyel nem foglalkozik FAO nemzetközi cselekvési terv (IPOA). Sürgősen szükséges egy, a járulékos halfogás csökkentésére vonatkozó IPOA elfogadása, amely kulcsfontosságú szerepet tölthetne be a járulékos halfogás nemzetközi szintű csökkentésében. 180 vezető tengerkutató és nem kormányzati szervezet támogatja egy, a járulékos halfogás csökkentésére vonatkozó IPOA elfogadását, és a FAO számos tagországa már elkötelezte magát amellett, hogy a FAO Halászati Bizottságának (COFI) következő, 2005. márciusi ülésén támogat egy ilyen javaslatot.

 

Mostanáig egyetlen ország sem vállalt kezdeményező szerepet. Tekintettel arra, hogy az EU jelentős erőt képvisel a halászat terén, szándékában áll-e az Európai Bizottságnak, hogy kezdeményező szerepet vállaljon egy, a járulékos halfogás csökkentésére vonatkozó IPOA-ra irányuló javaslat előterjesztésében a FAO 26. COFI-ülésén?

 

Tudatában van-e a Bizottság annak, hogy amennyiben 2005-ben nem kerül a FAO napirendjére a járulékos halfogás csökkentésére vonatkozó IPOA, akkor a 2007-ben tartandó következő COFI-ülésig kell majd várni ezzel?

 

 

Előterjesztve: 28.01.2005

Továbbítva: 01.02.2005

A válaszadás határideje: 08.02.2005