Krav om verdensomspændende indsats for at udrydde fattigdom
30.5.2005
MUNDTLIG FORESPØRGSEL MED FORHANDLING O-0071/05
jf. forretningsordenens artikel 108
af Luisa Morgantini for Udviklingsudvalget
til Rådet
Kampagnen, der opfordrer til en verdensomspændende indsats mod fattigdom, blev søsat af Brasiliens præsident, Lula, ved åbningen af Det Sociale Verdensforum i januar 2005. Nelson Mandela startede kampagnen i Det Forenede Kongerige i februar 2005. Formålet med kampagnen kan sammenfattes til tre punkter, som er at øge støttens kvantitet og kvalitet og at fremme annullering af gæld og fair trade.
Kampagnen blev med god grund igangsat i løbet af et år, der vil blive afgørende for kampen mod fattigdommen i verden. På det årlige G8-møde, der afholdes i juli (Skotland), er fattigdom en af hovedprioriteterne på dagsordenen. På FN's plenarforsamling på højt plan i september (New York) foretages der en større revision af gennemførelsen af FN's millenniumerklæring og af de nuværende millennium-udviklingsmål. Endvidere kan WTO's ministerkonference i december 2005 vise sig at være et afgørende skridt mod af få Doha-udviklingsrunden tilbage på rette spor. Disse tre store internationale møder viser, hvor vigtig 2005 er for kampen mod fattigdom.
Som en følge af de tre meddelelser, som Kommissionen fremlagde i april (millennium‑udviklingspakken) og i lyset af konklusionerne på Det Europæiske Råd den 16.-17. juni, hvor medlemsstaterne forpligtede sig til at opfylde et midlertidigt mål for den offentlige udviklingsbistand inden 2010 (0,51% af BNP for "gamle" medlemsstater og 0,17% af BNP for "nye" medlemsstater), hvordan vil formandskabet sikre kontrol med og opfølgning på disse tre forpligtelser? Hvilke konkrete foranstaltninger har formandskabet til hensigt at træffe for at gennemføre konklusionerne fra Det Europæiske Råd i november 2004 vedrørende harmoniseringen af bestemmelser og fremgangsmåder og for at gennemføre Kommissionens forslag om at øge samordningen og komplementariteten?
Drøftelserne om afbinding af støtte er fremskreden, for hvad angår EU-støtte, der er forvaltet af Fællesskabet. Men hvordan forholder det sig med den offentlige udviklingsbistand, der forvaltes af de nationale udviklingskontorer? Hvilke foranstaltninger har formandskabet til hensigt at træffe for at sikre, at det i alle medlemsstater vedtages som princip, at støtte skal afbindes? Hvilken holdning har EU-formandskabet, der nu også er formand for G8, til gældssanering? Hvilken holdning har formandskabet til den internationale finansieringsfacilitet og andre innovative kilder til udviklingsfinansiering? Vil formandskabet opfordre Kommissionen til at omsætte den foreslåede fokus på Afrika til konkrete procentsatser og mål for den offentlige udviklingsbistand?
Indgået: 30.05.2005
Videresendt: 31.05.2005
Besvarelsesfrist: 21.06.2005