Parlamentin kysymys - O-0071/2005Parlamentin kysymys
O-0071/2005

Global Call to Action Against Poverty -kampanja: köyhyyden poistaminen

30.5.2005

SUULLINEN KYSYMYS JOSTA KESKUSTELLAAN O-0071/05
työjärjestyksen 108 artiklan mukaisesti
esittäjä(t): Luisa Morgantini, Kehitysyhteistyövaliokunnan puolesta
neuvostolle

Brasilian presidentti Lula käynnisti Global Call to Action Against Poverty -kampanjan Maailman sosiaalifoorumin avajaisissa tammikuussa 2005. Nelson Mandela käynnisti kampanjan Isossa-Britanniassa helmikuussa 2005. Kampanjan tavoitteet voidaan vetää yhteen seuraavasti: avun määrän ja laadun lisääminen, velkojen peruminen ja reilu kauppa.

 

Kampanja onkin käynnistetty ajankohtaisella hetkellä, koska tämä vuosi on keskeisen tärkeä maailman köyhyyden poistamistoimien kannalta: heinäkuussa pidetään G8-huippukokous (Skotlanti), jossa Afrikka on yksi keskeisin aihe; syyskuussa järjestetään YK:n täysistunto (New York), jossa tarkastellaan laajalti YK:n vuosituhatjulistuksen täytäntöönpanoa ja vuosituhattavoitteiden (MDG) edistymistä; joulukuussa 2005 järjestetään WTO:n ministerikokous, jossa otetaan mahdollisesti ratkaiseva askel Dohan kehityskierroksen saamiseksi takaisin raiteille. Nämä kolme merkittävää kansainvälistä kokousta osoittavat, että vuosi 2005 on tärkeä köyhyyden vastaisessa taistelussa.

 

Kun otetaan huomioon komission huhtikuussa esittämät kolme tiedonantoa (ns. MDG-paketti) ja 16.‑17. kesäkuuta pidetyn Eurooppa-neuvoston päätelmät, joissa jäsenvaltiot ilmaisivat sitoutuneisuutensa julkisen kehitysavun välitavoitteeseen vuodelle 2010 (0,51 prosenttia BKTL:sta vanhoilta jäsenvaltioilta ja 0,17 prosenttia uusilta jäsenvaltioilta), miten neuvoston puheenjohtajavaltio aikoo varmistaa näiden sitoumusten seurannan ja jatkotoimet? Mitä konkreettisia toimia puheenjohtajavaltio aikoo tehdä marraskuun 2004 Eurooppa-neuvoston päätelmien toteuttamiseksi sääntöjen ja menettelyjen yhdenmukaistamisen suhteen ja koordinoinnin ja täydentävyyden lisäämistä koskevien komission ehdotusten panemiseksi täytäntöön?

 

Kehitysavun sidonnaisuuksien purkamista koskeva keskustelu on edennyt hyvin, ainakin mitä tulee komission hallinnoimaan Euroopan unionin apuun. Mutta miten on kansallisten kehitysyhteistyövirastojen hallinnoiman julkisen kehitysavun laita? Mihin konkreettisiin toimiin neuvoston puheenjohtajavaltio aikoo ryhtyä varmistaakseen, että kehitysavun sidonnaisuuksien purkamisperiaate otetaan käyttöön kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa? Mitä kantaa Euroopan unionin puheenjohtajavaltio, joka nyt myös johtaa G8-kokousta, ajaa velkahuojennusten suhteen? Mihin toimiin puheenjohtajavaltio ryhtyy kansainvälisen rahoitusvälineen (IFF) ja muiden innovatiivisten kehitysrahoituslähteiden suhteen? Aikooko puheenjohtajavaltio kannustaa komissiota muuntamaan Afrikkaan kohdistuvan huomion konkreettisiksi julkisen kehitysavun prosenttiosuuksiksi ja tavoitteiksi?

 

 

Jätetty: 30.05.2005

Välitetty: 31.05.2005

Määräaika: 21.06.2005