Allmän uppmaning till kamp mot fattigdom: Förvandla fattigdom till historia
30.5.2005
MUNTLIG FRÅGA MED DEBATT O-0071/05
i enlighet med artikel 108 i arbetsordningen
från Luisa Morgantini för utskottet för utveckling
till rådet
Kampanjen avseende en allmän uppmaning till kamp mot fattigdom inleddes av Brasiliens president Lula vid öppnandet av World Social Forum i januari 2005. Nelson Mandela inledde kampanjen i Förenade kungariket i februari 2005. Kampanjens mål kan sammanfattas i tre punkter: ökning av stödets kvantitet och kvalitet, skuldavskrivning och rättvis handel.
Kampanjen har, helt korrekt, inletts under ett år som kommer att ha betydelse för kampen mot fattigdomen i världen, på grund av följande händelser: G8-ländernas årliga toppmöte i juli (Skottland) med Afrika som en av de prioriterade punkterna på föredragningslistan, FN:s plenarsammanträde på hög nivå i september (New York) med en väsentlig översyn av FN:s åtaganden enligt millenniedeklarationen och framsteg med millennieutvecklingsmålen samt WTO:s ministerkonferens i december 2005, som har stor potentiell betydelse för att på nytt få igång Doha-utvecklingsrundan. Dessa tre stora internationella möten visar att 2005 är ett viktigt år för kampen mot fattigdom.
Hur kommer EU:s ordförandeskap, mot bakgrund av de tre meddelanden som kommissionen lade fram i april (paketet med millennieutvecklingsmålen) och Europeiska rådets slutsatser av den 16‑17 juni, i vilka medlemsstaterna åtog sig att nå ett medelfristigt mål år 2010 för officiellt bistånd (0,51 procent av BNI för gamla medlemsstater och 0,17 procent av BNI för nya medlemsstater), att garantera övervakningen och uppföljningen av dessa åtaganden? Vilka konkreta åtgärder kommer ordförandeskapet att vidta för att genomföra rådets slutsatser från november 2004 om harmonisering av reglerna och förfarandena, liksom för att genomföra kommissionens förslag om att förbättra samordningen och kompletteringen.
Man har kommit långt i debatten om frikoppling av bistånd när det gäller EU-bistånd som förvaltas av gemenskapen. Hur ser läget ut när det gäller officiellt bistånd som förvaltas av nationella utvecklingsorgan? Vilka konkreta åtgärder kommer ordförandeskapet att vidta för att garantera att frikopplingen av bistånd antas som en princip av samtliga EU-länder? Vilken ståndpunkt kommer ordförandeskapet, som nu också är ordförande i G8, att försvara när det gäller skuldlättnad? Vilka åtgärder kommer ordförandeskapet att vidta avseende det internationella finansiella instrumentet och andra innovativa källor för att finansiera utveckling? Kommer ordförandeskapet att uppmuntra kommissionen att omvandla den föreslagna fokuseringen på Afrika till konkreta procentandelar och mål avseende det officiella biståndet?
Ingiven: 30.05.2005
Vidarebefordrad: 31.05.2005
Sista svarsdag: 21.06.2005