Parlementaire vraag - O-0005/2006Parlementaire vraag
O-0005/2006

Situatie van de Europese schoenensector een jaar na de liberalisering

MONDELINGE VRAAG MET DEBAT O-0005/06
ingediend overeenkomstig artikel 108 van het Reglement
van Enrique Barón Crespo, namens de Commissie internationale handel
aan de Commissie

Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
O-0005/2006
Ingediende teksten :
O-0005/2006 (B6-0007/2006)
Stemmingen :
Aangenomen teksten :

Op 1 januari 2005 vielen de laatste beperkingen op de invoer van schoeisel uit China weg en nadien zijn alle schoenproducten zonder restricties tot de Gemeenschap toegelaten.

 

De Europese Commissie voerde een tweevoudig toezichtsysteem in om het oog te houden op de ontwikkelingen van de invoer uit China en uit andere exportlanden in de EU. Chinese goederen die de Gemeenschap binnenkwamen werden met name onderworpen aan een stelsel van vooraf uitgegeven invoervergunningen (de zogenoemde ex ante-suveillance).

 

Uit het toezicht door de Gemeenschap bleek de invoer uit China in 2005 aanzienlijk te zijn toegenomen (tot + 500%). Dit had ernstige gevolgen voor de concurrentiepositie van de Europese schoenensector, die onmachtig bleek iets tegen de stroom van goedkope importproducten te doen.

 

Dit leidde tot een verdere inkrimping van de schoenensector in de Gemeenschap, met een toenemend aantal faillissementen en een aanzienlijke vermindering van het aantal werknemers in deze sector als gevolg.

 

Bovendien zijn traditionele leveranciers van schoenen en componenten uit derde landen, waaronder bepaalde kandidaatlanden en ontwikkelingslanden, van de communautaire markt gevaagd.

 

In het afgelopen jaar diende de Europese industrie een klacht in tegen China (en Vietnam) met als verwijt dat de uitvoer van deze landen tegen kunstmatig lage prijzen plaatsvond. De Commissie startte een anti-dumping onderzoek. Dit onderzoek is, wat omvang en belang betreft, de grootste anti‑dumping zaak die ooit door de Gemeenschap is begonnen.

 

Het Parlement zou nadere informatie willen hebben over de volgende aspecten van de initiatieven van de Commissie ter ondersteuning van een eerlijke handel in de schoeiselsector.

 

  Kan de Commissie commentaar leveren op de gevolgen van het verdwijnen van het quotastelsel voor de industrie van de Gemeenschap en de ontwikkelingslanden?

 

  Hoe denkt de Commissie de onvermijdelijke herstructurering van de Europese schoenensector aan te pakken?

 

  Hoe beoordeelt de Commissie de resultaten van het toezichtsysteem op schoeisel?

 

  Kan de Commissie, hoewel er rekening mee moet worden gehouden dat bepaalde zaken vertrouwelijk zijn, een korte beschrijving en evaluatie geven van het lopende anti-dumping onderzoek waarvan de resultaten binnenkort openbaar gemaakt zullen worden? Kan zij met name zeggen wat haar benadering van het "communautaire belang" hierbij is?

 

  Denkt de Commissie verdere internationale initiatieven te nemen (vergelijkbaar met wat in verband met de textielsector gebeurde) om de schoenensector tegen oneerlijke handelspraktijken te beschermen?

 

  Zou de Commissie op verzoek van de lidstaten willen overwegen een onderzoek in het kader van het Transitional product-specific safeguard mechanism (beschermingsmechanisme voor specifieke producten tijdens een overgangsperiode) betreffende China te openen?

 

 

Ingediend: 26.01.2006

Doorgezonden: 30.01.2006

Uiterste datum beantwoording: 06.02.2006