Immigratiebeleid van de Europese Unie
7.6.2006
MONDELINGE VRAAG MET DEBAT O-0061/06
ingediend overeenkomstig artikel 108 van het Reglement
van Martin Schulz en Martine Roure, namens de PSE-Fractie
aan de Commissie
Volgens ramingen van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er in Europa 3 miljoen illegale migranten (volgens sommige NGO's zijn het er vijf miljoen of meer). De illegale immigratie naar Europa is een complex verschijnsel, dat economische en sociale gevolgen heeft voor de gehele Europese Unie. Daarom vereist deze kwestie van de Europese instellingen een strategische aanpak, met aandacht voor ontwikkelingssamenwerking met de landen van herkomst en handelsbeleid, voor controlemaatregelen aan de buitengrenzen, alsook voor onderhandelingen over overnameovereenkomsten, beheersing van de migratiestromen, sociale maatregelen voor opvang en integratie van legale migranten en uitzetting, onder strikte eerbiediging van de mensenrechten, van illegalen.
De vraag van de PSE-Fractie aan de Commissie heeft dan ook betrekking op verschillende aspecten.
Kan de Commissie ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking en handel meedelen welke vooruitgang is geboekt bij de verwezenlijking van de doelstellingen van de strategie voor Afrika, met name wat betreft de nauwere band tussen migratie en ontwikkeling, de bevordering van co‑ontwikkeling, remigratie, terugkeer naar het land van herkomst en overdracht van kapitaal en technologie door migranten? Welke maatregelen neemt de Commissie om de Afrikaanse regeringen in staat te stellen de handel te gebruiken als instrument in de strijd tegen armoede en emigratie? Welke maatregelen neemt zij om het ontstaan van geïntegreerde regionale markten in de regio's bezuiden de Sahara te bevorderen, en welke voorstellen doet zij in het kader van de WTO om de uitvoercapaciteit van de ontwikkelingslanden te verbeteren en de Zuid-Zuidhandel te bevorderen?
Kan de Commissie ten aanzien van legale migratie en de strijd tegen illegale immigratie meedelen welke programma's zij heeft opgezet om illegale immigratie te bestrijden en welke middelen hiervoor worden uitgetrokken? Krijgen landen die met de lidstaten van de EU samenwerken bij de opstelling van overnameovereenkomsten steun om hun migratiestromen te beheersen? Zijn er plannen voor een Europees beleid ter bevordering van de migratie voor arbeidsdoeleinden, met name door bilaterale en multilaterale overeenkomsten met de landen van herkomst? Hoe wil de Commissie uitvoering geven aan het plan voor legale immigratie dat zij in het kader van het programma van Den Haag in december 2005 heeft voorgesteld? Welke maatregelen worden genomen om mensenhandel voor seksuele uitbuiting te bestrijden?
Kan de Commissie ten aanzien van het toezicht op de grenzen meedelen welke concrete maatregelen het Europees Agentschap voor de buitengrenzen heeft genomen om de technische bijstand aan de lidstaten op te voeren wanneer hun situatie dit vereist?
Ingediend: 07.06.2006
Doorgezonden: 09.06.2006
Uiterste datum beantwoording: 16.06.2006