EU's beredskab i forbindelse med den fremtidige rolle i Kosovo
5.7.2006
MUNDTLIG FORESPØRGSEL MED FORHANDLING O-0082/06
jf. forretningsordenens artikel 108
af Joost Lagendijk og Gisela Kallenbach for Verts/ALE-Gruppen, Hannes Swoboda og Jan Wiersma for PSE-Gruppen, Doris Pack for PPE-DE-Gruppen, Elizabeth Lynne, Sarah Ludford og Jelko Kacin for ALDE-Gruppen
til Rådet
I juni 2005 erklærede Det Europæiske Råd, at EU i tæt samråd med de vigtigste internationale aktører var rede til at udvide sin aktion i Kosovo efter fastlæggelsen af regionens status. Denne erklæring er blevet bekræftet ved flere lejligheder. I november 2005 blev Martti Ahtisaari af De Forenede Nationers generalsekretær udnævnt til særlig udsending vedrørende Kosovos fremtidige status. Den 2. maj 2006 erklærede Ahtisaari i Europa-Parlamentets Udenrigsudvalg, at det skulle være muligt at nå frem til en endelig løsning i løbet af 2006. Selv om den nøjagtige dato for afgørelsen om den endelige status endnu ikke er kendt, har FN's mission i Kosovo (UNMIK) allerede påbegyndt forberedelsen af tilbagetrækningen fra Kosovo. Det betyder, at EU skal være parat til at indlede sin indsats i Kosovo i 2007. Til den tid vil EU ikke blot spille en ledende rolle i forbindelse med sikkerhed og retfærdighed i Kosovo, men vil også fungere som koordinator for det internationale samfunds omfattende indsats. EU's planlægningsteam (EUPT Kosovo), som blev etableret ved Rådets fælles aktion af 10. april 2006, koncentrerer sig hovedsageligt om retsstatslige tilstande. På andre vigtige interventionsområder som f.eks. samordning af det internationale samfunds arbejde, kapacitetsopbygning inden for den civile administration og sikring af menneskerettighederne og mindretalsrettigheder er beredskabet lavt. I juni 2006 f.eks. var Kommissionens forbindelseskontor i Kosovo stadig underbemandet i forhold til de opgaver, der lå forude.
Er Rådet klar over omfanget af EU's nuværende og fremtidige ansvar i Kosovo, og er EU efter Rådets opfattelse godt forberedt på sin fremtidige indsats i Kosovo, som EU gav tilsagn om flere gange sidste år?
Ser Rådet nogen muligheder for at optrappe forberedelserne til denne opgave og for at samarbejde med Kommissionen på en åben og konstruktiv måde?
Er Rådet endelig klar over betydningen af, at EU tilrettelægger sin fremtidige tilstedeværelse i Kosovo på en sådan måde, at der bliver et helt klart brud med UNMIK's nuværende rolle, idet denne organisations image blandt befolkningen har lidt skade i løbet af de seneste år?
Indgået: 05.07.2006
Videresendt: 06.07.2006
Besvarelsesfrist: 27.07.2006