Parlamenti kérdés - O-0098/2006Parlamenti kérdés
O-0098/2006

A mellrákkal kezelt betegek munkaerőpiaci visszailleszkedése és a mellrákkal foglalkozó egészségügyi szakemberek folyamatos képzését célzó alapok felhasználása

SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0098/06
Az Eljárási Szabályzat 108. cikke alapján
előterjesztette: Jan Andersson és Karin Jöns a(z) Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében
a Bizottsághoz

Eljárás : 2006/2611(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :  
O-0098/2006
Előterjesztett szövegek :
O-0098/2006 (B6-0433/2006)
Szavazatok :
Elfogadott szövegek :

A lisszaboni stratégia értelmében, amely a nők foglalkoztatási arányát 60%-ra kívánja emelni 2010-ig, és az Európai Unióban élő nők körében évente diagnosztizált mellrákos megbetegedések nagy száma miatt (275 000 esetet becsülnek jelenleg a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség ráknyilvántartási adatai alapján) a mellrákot túlélők munkaerőpiaci visszailleszkedése sürgős prioritást jelent. Ezt azon nők növekvő száma is alátámasztja, akiknél a kereső foglalkozás fő éveiben diagnosztizálnak mellrákot: a jelenleg diagnosztizált friss mellrákos megbetegedések 35%-a 55 évesnél fiatalabb nőket érinti, 12%-uk pedig 45 évesnél is fiatalabb. A tanulmányok szerint körülbelül a korábbi rákos betegek egyötöde nem vállal újra munkát.

 

  1. Tud-e megbízható információkat nyújtani a Bizottság – például egy, a témáról szóló tanulmány elkészíttetésével – azon mellrákos betegek arányáról, akik feladták fizető foglalkozásukat betegségük és kezelésük alatt?

 

  1. Hogyan kívánja felhívni a Bizottság a munkáltatók figyelmét a betegek azon igényére, hogy lehetőségük legyen teljes vagy részidős munkavállalásra a kezelés ideje során, hiszen ez alapvető lehet a beteg személyes pénzügyi helyzetének fenntartása és a pszichés állapot stabilizálása szempontjából?

 

  1. Hogyan kívánja a Bizottság ösztönözni a munkaadókat, hogy segítsék a mellrákos betegek munkaerőpiaci visszatérését a kezelés után, hogy átszervezzék a munkahelyeket és kínáljanak rugalmas munkaidő-beosztást?

 

  1. Szükségét látja-e a Bizottság a krónikus betegek munkahelyi védelmét szolgáló charta létrehozásának és támogatja-e e charta kidolgozását?

 

  1. Az európai iránymutatásoknak megfelelő, a korai felismerést és kezelést szolgáló mammográfiai szűrés bevezetése megköveteli az egészségügyi dolgozók különleges képzését. Támogatni kívánja-e a Bizottság az EU-s szociális alapok és előcsatlakozási alapok ilyen képzésre való, különösen az új tagállamokban és a tagjelölt országokban történő felhasználását?

 

 

Előterjesztve: 18.09.2006

Továbbítva: 20.09.2006

A válaszadás határideje: 27.09.2006