Parlamenti kérdések
PDF 41kWORD 27k
2006. október 18.
O-0121/2006

SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0121/06

Az Eljárási Szabályzat 108. cikke alapján

előterjesztette: James Elles, Alexander Stubb, Simon Busuttil, Simon Coveney, Richard Ashworth, Sir Robert Atkins, John Attard-Montalto, Christopher Beazley, John Bowis, Philip Bradbourn, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Martin Callanan, David Casa, Giles Chichester, Den Dover, Petr Duchoň, Jonathan Evans, Louis Grech, Daniel Hannan, Malcolm Harbour, Christopher Heaton-Harris, Roger Helmer, Syed Kamall, Piia-Noora Kauppi, Timothy Kirkhope, Edward McMillan-Scott, Joseph Muscat, Neil Parish, Nina Škottová, Struan Stevenson, Robert Sturdy, David Sumberg, Charles Tannock, Geoffrey Van Orden, Ari Vatanen, Oldřich Vlasák és Jaroslav Zvěřina

a Tanácshoz


  Tárgy: A kedvtelési célú vízi járműveken használt dízelüzemanyag jövedéki adó alóli részleges mentességének megújítására irányuló kérelem a 2003/96/EK irányelv értelmében

Jelenleg a 2003/96/EK[1] tanácsi irányelvben engedélyezett eltérés szerint öt ország, köztük Finnország, Írország, Málta és az Egyesült Királyság jogosult, kizárólag a kedvtelési célú vízi járműveken használt dízelüzemanyagok tekintetében, csökkentet mértékű jövedéki adót megállapítani. A mentesség 2006. december 31-én lejár. Azonban ha a mentesség megszűnik, és a hajótulajdonosok a nemzeti szinten adóztatott dízelüzemanyagot kényszerülnek használni, az áremelkedés miatt sokan közülük kénytelenek lesznek felhagyni e sporttal. Az irányelv betartása miatti költségek az ágazatban is jelentkeznének, hiszen például új üzemanyag-tárolási lehetőségeket kellene létrehozni, és a tankolási turizmus, valamint a csalás is növekedne.

 

A Bizottság az engedélyezett eltérések nemrégiben lefolytatott felülvizsgálatakor azonban ezeket az érveket nem találta nyomósnak.

 

Tudatában van a Tanács a mentesség eltörlésének néhány ágazatra, köztük a vízi sportokra, a túrizmusra és a hajógyártásra gyakorolt potenciálisan katasztrofális hatásával?

 

Osztja-e a Tanács azt a nézetet, hogy a mentesség eltörlése után kialakuló helyzet pontosan ellentétes lenne az irányelv elsődleges célkitűzésével, vagyis azzal, hogy a belső piacon kialakuló torzulások kiküszöbölése érdekében az energiatermékek adói egymással összhangban legyenek?

 

Támogatja-e ezért a Tanács a mentesség 2006. december 31. utáni meghosszabbítását, ha ezt az érintett kormányok kérik?

 

 

Előterjesztve: 18.10.2006

Továbbítva: 19.10.2006

A válaszadás határideje: 09.11.2006

[1]  HL L 283., 2003.10.31., 51. o.

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat