Parlamentarna vprašanja
PDF 40kWORD 27k
18. oktober 2006
O-0121/2006

VPRAŠANJE ZA USTNI ODGOVOR Z RAZPRAVO O-0121/06

v skladu s členom 108 Poslovnika

predložitev: James Elles, Alexander Stubb, Simon Busuttil, Simon Coveney, Richard Ashworth, Sir Robert Atkins, John Attard-Montalto, Christopher Beazley, John Bowis, Philip Bradbourn, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Martin Callanan, David Casa, Giles Chichester, Den Dover, Petr Duchoň, Jonathan Evans, Louis Grech, Daniel Hannan, Malcolm Harbour, Christopher Heaton-Harris, Roger Helmer, Syed Kamall, Piia-Noora Kauppi, Timothy Kirkhope, Edward McMillan-Scott, Joseph Muscat, Neil Parish, Nina Škottová, Struan Stevenson, Robert Sturdy, David Sumberg, Charles Tannock, Geoffrey Van Orden, Ari Vatanen, Oldřich Vlasák in Jaroslav Zvěřina

za Svet


  Zadeva: Zahteva za podaljšanje veljavnosti oprostitve trošarine na rdeče obarvano dizelsko gorivo za plovila za zasebne namene (v direktivi Sveta 2003/96/ES)

Trenutno je z odstopanji v direktivi Sveta 2003/96/ES[1] petim državam, vključno s Finsko, Irsko, Malto in Združenim kraljestvom, omogočeno obračunavanje znižanih stopenj trošarine na rdeče obarvano dizelsko gorivo za plovila za zasebne namene. Veljavnost teh izjem poteče 31. decembra 2006. Če bi jih ukinili, bi lastnike plovil prisilili, da uporabljajo dizelsko gorivo, obdavčeno po nacionalni stopnji, torej bi bili soočeni z občutnim dvigom cen, zaradi česar bi se številni morali nehati ukvarjati s tem športom. Stroški doseganja skladnosti s predpisi bi za sektor postali visoki, npr. za novo infrastrukturo za rezervoarje za gorivo, hkrati pa bi se povečalo tveganje za "turizem zaradi cenejšega goriva" in goljufije.

 

Komisija je pri nedavni reviziji odstopanj kljub temu presodila, da ti pomisleki niso upravičeni.

 

Se Svet zaveda morebitnih pogubnih posledic ukinitve odstopanj za različne sektorje, vključno z vodnimi športi, turizmom in jahtno industrijo?

 

Se Svet strinja, da bi bila ukinitev odstopanj dejansko v neposrednem nasprotju s prvotnim namenom direktive, to je uskladitev davčnih stopenj na energente, da bi čim manj izkrivljale razmere na notranjem trgu?

 

Bo Svet torej podprl podaljšanje veljavnosti teh odstopanj po 31. decembru 2006, če vlade zadevnih držav zaprosijo zanj?

 

 

Vloženo: 18.10.2006

Posredovano: 19.10.2006

Rok za odgovor: 09.11.2006

[1]  UL L 283, 31.10.2003, str. 51.

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov