Parlamenti kérdések
PDF 30kWORD 26k
2007. április 16.
O-0021/2007

SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0021/07

Az Eljárási Szabályzat 108. cikke alapján

előterjesztette: Martin Schulz, Kader Arif, Harlem Désir, Glyn Ford, Stephen Hughes, Willi Piecyk, Inés Ayala Sender és Matthias Groote a(z) PSE képviselőcsoportja nevében

a Bizottsághoz


  Tárgy: Az európai szabályozás erősítése a munkavállalók tájékoztatása és a velük folytatott konzultáció terén

Az Európai Üzemi Tanácsról szóló, 1994-ben elfogadott irányelv több millió európai munkavállaló számára biztosított jogot arra, hogy az Európai Üzemi Tanácsban részt vevő képviselőiken keresztül uniós szinten tájékozódjanak és konzultációt folytassanak a vállalati döntésekkel kapcsolatban. Az eredeti irányelvet az után fogadták el, hogy a szociális partnereknek nem sikerült megállapodniuk. 13 évvel később még mindig igen nagy utat kell megtennünk ahhoz, hogy a szabályozás célkitűzései maradéktalanul megvalósuljanak.

 

Az elmúlt években a vállalatok számos esetben hajtottak végre átszervezéseket anélkül, hogy konzultáltak volna, és ezzel semmibe vették e fontos irányelv szellemiségét. Jelenleg ha szabnak is ki büntetéseket azokra a vállalatokra, amelyek figyelmen kívül hagyják az irányelvet, ezt igen kevés esetben teszik.

 

Ezen hiányosságok fényében hogyan fogja a Bizottság megerősíteni a munkavállalók tájékoztatását és a velük folytatott konzultációt európai szinten?

 

Mikor kívánja a Bizottság kidolgozni a „tájékoztatás” és „konzultáció” egyértelműbb meghatározását, a munkavállalói képviselők képzésének és szakértői véleményhez történő hozzáférésüknek a javítását, a jogszabályokat megszegő vállalatokra kiszabható büntetések bevezetését vagy az Európai Üzemi Tanács tagjai számára a vállalati helyszínekhez történő hozzáférés lehetővé tételét?

 

Mit kíván a Bizottság tenni annak biztosítása érdekében, hogy az EU-ban a vállalatok tartsák tiszteletben társadalmi és pénzügyi felelősségüket, valamint hogy vállalati szinten az érintettekkel (munkavállalók, helyi és regionális hatóságok stb.) és a nekik otthont adó közösségekkel szemben cselekedjenek felelősségteljesen és igazságosan ahelyett, hogy kizárólag a maximális haszonra törekednének?

 

 

Előterjesztve: 16.04.2007

Továbbítva: 18.04.2007

A válaszadás határideje: 25.04.2007

A kérdés eredeti nyelve: EN 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat