Parlamenti kérdés - O-0022/2007Parlamenti kérdés
O-0022/2007

  Eltérés a belső piaci szabályoktól a védelmi beszerzések esetében az EKSz 296. cikke alapján

  SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0022/07
  Az Eljárási Szabályzat 108. cikke alapján
  előterjesztette: Arlene McCarthy a(z) Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság nevében
  a Bizottsághoz

  A dokumentum állapota a plenáris ülésen
  Válasszon egy dokumentumot :  
  O-0022/2007
  Előterjesztett szövegek :
  O-0022/2007 (B6-0122/2007)
  Szavazatok :
  Elfogadott szövegek :

  Mivel a védelmi beszerzések odaítélése továbbra is a zömében szétszabdalt nemzeti piacok keretein belül történik, a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság tudomásul veszi az Európai Bizottságnak a Szerződés 296. cikkének a védelmi beszerzések területén történő alkalmazásáról szóló, 2006. december 7-én elfogadott értelmező közleményét (COM(2006)0779 végleges). A közlemény segített tisztázni a jelenlegi jogi keretet, és meghatározta, hogy az eltérések milyen feltételek mellett alkalmazhatók.

   

  A Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság tudomásul veszi továbbá a Bizottság erőfeszítéseit olyan új szabályozás előterjesztésére, amely alapvető mértékben hozzájárul az európai védelemi ipar és beszállítói számára kialakítandó versenyképesebb környezet létrehozásához. A közlemény különös figyelmet fordít a védelmi beszerzések európai gazdaságban betöltött fontos szerepére.

   

  A Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság az alábbi kérdéseket intézi az Európai Bizottsághoz:

   

  1. Milyen előrelépés történt annak a jelenleg kidolgozás alatt álló irányelvnek a tekintetében, amely „olyan védelmi felszerelések beszerzésére vonatkozik, amelyekre az EKSz 296. cikke szerinti kivétel nem alkalmazható”? Milyen további lépéseket tervez a Bizottság?

   

  1. A belső piac igazságos és hatékony működése szempontjából a Bizottság hogyan értékeli az Európán belüli védelmi ipart, ahol úgy tűnik, hogy a különböző tagállamokban jelentős számú, magasan képzett munkaerőt foglalkoztató munkahely van veszélyben? A Bizottság várakozásai szerint az irányelv milyen hatással lesz az ágazatra?

   

  1. Hogyan kívánja a Bizottság ösztönözni a tagállamok között a védelmi beszerzésekkel kapcsolatos szorosabb együttműködést, az átláthatóság javítását és nemzeti védelmi beszerzési piacaik fokozatos megnyitását annak érdekében, hogy teljesítményen és versenyen alapuló környezetet alakítsanak ki ezen érzékeny ágazat számára?

   

  Milyen következtetések vonhatók le a 2006-ban létrehozott magatartási kódex alapján? A Bizottság értelmezése szerint milyen viszony áll majd fenn az irányelv és a magatartási kódex között?

   

   

  Előterjesztve: 16.04.2007

  Továbbítva: 18.04.2007

  A válaszadás határideje: 25.04.2007