En europeisk strategi för barnets rättigheter, mot "dyskriminering" av barn och utslagning av dysfunktionella personer
18.9.2007
MUNTLIG FRÅGA MED DEBATT O-0062/07
i enlighet med artikel 108 i arbetsordningen
från Anna Záborská, Amalia Sartori och Marie Panayotopoulos-Cassiotou för PPE-DE-gruppen, Roberta Angelilli för UEN-gruppen, Zita Gurmai för PSE-gruppen, Adamos Adamou för GUE/NGL-gruppen, Hiltrud Breyer och Raül Romeva i Rueda för Verts/ALE-gruppen, Elizabeth Lynne för ALDE-gruppen, Kathy Sinnott för IND/DEM-gruppen
till kommissionen
Mer än tio procent av alla barn har problem med dysfunktioner såsom dysfasi, dyspraxi, dyslexi, dyskalkyli, ADD (Attention Deficit Disorder) osv. Denna typ av dysfunktioner, som påverkar kommunikationen ytterst negativt från mycket tidig ålder, upptäcks emellertid inte i ett antal medlemsstater. Det enda sättet att förhindra att de här barnen utsätts för ”dyskriminering” till följd av detta är att gripa in tidigt och ge dem intensiv och tvärvetenskaplig specialbehandling inom lämpliga strukturer (företrädesvis i en vanlig skolmiljö med lämplig specialomsorg).
Har kommissionen tillförlitlig statistik om denna typ av dysfunktionsproblem? Om inte, kan den ta fram sådan statistik? Ämnar kommissionen ta initiativ för att dysfunktioner ska identifieras och erkännas som funktionshinder eller inlärningssvårigheter? Kan kommissionen underlätta tillgången till information och vidta åtgärder i tid för att man ska upptäcka, screena och systematiskt diagnostisera samt behandla dysfunktioner på ett tidigt stadium?
Kan kommissionen utöver Neurodys-projeket finansiera andra forskningslinjer om andra dysfunktioner, eller planerar den att göra det i framtiden?
Vilka åtgärder skulle medlemsstaterna kunna främja till stöd för dem som informellt och på daglig basis vårdar dysfunktionella personer, i syfte att förhindra alla former av social och yrkesrelaterad diskriminering samt göra det möjligt att förena familjeliv med yrkesliv och få arbetet som ”vårdare” erkänt?
Har kommissionen inlett initiativ för att säkra att utbildningsprogram som EU finansierar (TIC, e‑learning, livslångt lärande) utformas och genomförs med vederbörlig hänsyn till dysfunktionella personer?
Hur kan kommissionen se till att sysselsättningsdirektivet genomförs effektivt för att garantera att dysfunktionella arbetstagare inte diskrimineras? Hur kan den samtidigt uppmuntra medlemsstaterna att delta i att förbättra dessa arbetstagares anställningsmöjligheter?
Anser kommissionen att det vore nyttigt att inrätta ett nätverk för att främja utbyte av bästa metoder på europeisk nivå och utarbeta en stadga för dysfunktionella barn? Hur skulle kommissionen kunna främja och uppmuntra inrättandet av ett europeiskt tvärvetenskapligt nätverk om särskilda inlärningssvårigheter, med hjälp av vilket man samlar in och behandlar information samt stimulerar samordningen av åtgärder över nationsgränserna och en institutionell dialog?
Ingiven: 18.09.2007
Vidarebefordrad: 20.09.2007
Sista svarsdag: 27.09.2007