Status over reformerne af Europaskolerne
30.5.2008
MUNDTLIG FORESPØRGSEL MED FORHANDLING O-0066/08
jf. forretningsordenens artikel 108
af Katerina Batzeli og Erna Hennicot-Schoepges for Kultur- og Uddannelsesudvalget
til Kommissionen
I sine beslutninger P5_TA(2002)0605 og P6_TA(2005)0336 efterlyste Europa-Parlamentet en gennemgribende reform af Europaskole-systemet med henblik på en bedre ledelse og forvaltning af Europaskolerne og en større åbning af disse.
Bør der ikke på baggrund af udvidelserne af EU, det stigende antal agenturer og ansættelsessteder for EU-ansatte og mere fleksible ansættelseskontrakter, hurtigst muligt gennemføres en reform af den model for Europaskolerne, der blev udformet for over 50 år siden? Er det ikke på tide at tilbyde de europæiske borgere en flersproget og fleksibel skolemodel, hvor der tages hensyn til borgernes mobilitet og deres behov for at kunne give deres børn mulighed for at vælge en reelt europæisk uddannelse, samtidig med at de opnåede resultater fastholdes: modersmålsundervisning, indfødte sprogbrugere som undervisere, et afgangsbevis og dettes anerkendelse i alle EU's medlemsstater?
Er opfattelsen af Europaskolerne som elitære og den fremadskridende udelukkelse inden for de seneste årtier af elever, der ikke er børn af tjenestemænd, skelnen mellem kategori I, II og III blandt eleverne på selve Europaskolerne på grundlag af, om der er tale om børn af tjenestemænd eller ej ikke i modstrid med målene om en større mobilitet på arbejdsmarkedet for EU-borgerne?
Hvilke fremskridt er der opnået med reformen og åbningen med henblik på at ændre Europa-skolesystemet til en europæisk skoleordning, samtidig med at de opnåede resultater fastholdes? Hvilke fremskridt er der opnået med hensyn til undervisning af elever med særlige behov?
Indgået: 30.05.2008
Videresendt: 03.06.2008
Besvarelsesfrist: 10.06.2008