Întrebare parlamentară - O-0075/2008Întrebare parlamentară
O-0075/2008

Cerinţe tehnice şi proceduri administrative aplicabile transportului aerian comercial (EU OPS) / folosirea unor sisteme de reţinere pentru copii (OPS 1.730)

ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0075/08
în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de procedură
de Eva Lichtenberger, în numele Comisia pentru transport şi turism
Comisiei

Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-0075/2008
Texte depuse :
O-0075/2008 (B6-0169/2008)
Voturi :
Texte adoptate :

La 29 aprilie, Comisia a transmis Parlamentului următoarele proiecte de măsuri decise prin comitologie în cadrul procedurii de reglementare cu control: Proiect de Regulament al Comisiei (CE) nr. … de modificare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3922/1991[1] privind cerinţele tehnice şi procedurile administrative comune aplicabile transportului aerian comercial (EU OPS).

 

UE OPS 1.730 permite, în conformitate cu alineatul (3), un dispozitiv de reţinere pentru copii, care este acceptat doar de autoritatea naţională a ţării unde îşi are sediul compania aeriană, fără alte specificaţii. Siguranţa copiilor mai mici de 2 ani este limitată de faptul că aceştia nu au dreptul de a avea propriul scaun. În general, se folosesc două metode:

 „centurile de siguranţă” care se prind de centura adultului care însoţeşte copilul: anchetele ştiinţifice şi testele de siguranţă în caz de incident efectuate în Canada, Australia, SUA şi Germania arată că „centurile de siguranţă” pot să conducă la moartea sau la rănirea gravă a copiilor. Regulamentul în vigoare poate determina companiile aeriene să utilizeze centurile de siguranţă la o scară mai largă.

 „ţinerea în braţe a copiilor”, după cum se recomandă în Germania: este imposibil din punct de vedere fizic ca, în timpul unui accident de avion, copilul să poată fi protejat prin ţinerea sa în braţe.

Totuşi, multe decese infantile nu apar în statistici deoarece adesea în procesele verbale ale accidentelor victimele sunt numărate după numărul de locuri din avion.

 

  1. A luat Comisia cunoştinţă de anchetele ştiinţifice şi de testele de siguranţă în caz de incident referitoare la centurile de siguranţă, prin care se indică efectele nefaste ale acestora, şi este la curent Comisia cu accidentele/incidentele din acest domeniu?

 

  1. De ce EU OPS nu include dispoziţii privind dispozitivele de reţinere pentru copii şi ce măsuri sunt prevăzute pentru asigurarea siguranţei sugarilor şi a copiilor mici la bordul avioanelor?

 

  1. În ce măsură corespund regulamentele EU-OPS actuale (centurile de siguranţă) cu principiul egalităţii în materie de protecţie şi de nediscriminare a fiecărui pasager, inclusiv a sugarilor şi a altor copii?

 

  1. S-ar putea considera drept soluţie adecvată furnizarea obligatorie de scaune de siguranţă pentru copii, care să presupună şi o certificare corespunzătoare, aşa cum se întâmplă în cazul automobilelor?

 

 

Depunere: 26.06.2008

Trimisă: 30.06.2008

Termen pentru răspuns: 07.07.2008