Crearea unei date de baze cu amprentele digitale ale persoanelor de etnie rromă din Italia
2.7.2008
ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0080/08
în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de procedură
de Viktória Mohácsi, Marco Cappato, Alexander Alvaro, Sophia in 't Veld, Baroness Sarah Ludford, Jeanine Hennis-Plasschaert, Ignasi Guardans Cambó, Adina-Ioana Vălean, Renate Weber şi Gérard Deprez, în numele Grupului ALDE
Comisiei
Ministrul italian de interne ar fi declarat într-o audiere desfăşurată în cadrul Comisiei pentru Afaceri Constituţionale din parlamentul italian că forţele de poliţie colectează amprentele digitale ale persoanelor de etnie rromă în cadrul unei serii de verificări care au loc în taberele de rromi din oraşe mai mari şi că minorii sunt supuşi, de asemenea, procedurii de prelevare a amprentelor digitale. Se pare că aceste date sunt stocate într-o bază de date specială şi nou-creată de autorităţile italiene de aplicare a legii, plasată sub controlul prefecţilor, care au fost numiţi „comisari extraordinari în problema urgentă a comunităţii rrome” şi cărora le-au fost acordate puteri extraordinare. Obiectivele bazei de date, scopurile sale, accesul la aceasta şi alte garanţii legate de protecţia datelor nu au fost clarificate. Ministrul ar fi declarat în cadrul audierii că „nu este vorba de o identificare a persoanelor pe criterii etnice, ci de un recensământ... care urmăreşte să fie luate amprentele digitale ale tuturor rezidenţilor (din tabere), inclusiv minori, pentru a evita fenomene precum cerşitul: obiectivul final este de a permite celor care rămân, să trăiască în condiţii acceptabile care caracterizează o societate civilizată”.
Este Comisia conştientă de crearea unei baze de date a persoanelor de etnie rromă în Italia? Nu consideră Comisia că o astfel de bază de date se bazează pe criterii de rasă şi origine etnică, deoarece amprentele digitale sunt prelevate doar pentru comunitatea rromă, în timp ce cetăţenilor italieni nu li se aplică o procedură similară? Nu consideră Comisia că acest lucru constituie o discriminare clară bazată pe rasă, origine etnică şi naţionalitate? Nu consideră Comisia că prelevarea amprentelor digitale ale cetăţenilor de etnie rromă şi crearea unei de baze de date a acestei comunităţi reprezintă o încălcare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a principiilor egalităţii şi nediscriminării, a dreptului la viaţa privată şi a normelor de protecţie a datelor, astfel cum au fost recunoscute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa în materie, de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, de tratatele UE, în special articolul 6 din TUE şi dispoziţiile politice ale articolului 12 din TCE (interzicerea discriminării bazate pe naţionalitate) şi ale articolului 13 din TCE (interzicerea discriminării bazate pe rasă şi origine etnică), precum şi directiva împotriva discriminării bazate pe rasă şi origine etnică (2000/43/CE)[1] şi directiva privind libera circulaţie (2004/38/CE)[2]? Va transmite Comisia aceste preocupări autorităţilor italiene şi ce va face Comisia pentru a se asigura că situaţia actuală a comunităţii rrome din Italia este tratată în conformitate cu standardele europene privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale?
Depunere: 02.07.2008
Trimisă: 04.07.2008
Termen pentru răspuns: 11.07.2008