UE PNR
8.10.2008
ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0100/08
în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de procedură
de Sophia in 't Veld, Martine Roure, Philip Bradbourn şi Sylvia-Yvonne Kaufmann, în numele Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne
Comisiei
Datele PNR reprezintă date colectate inițial în scopuri comerciale, care deservesc în prezent obiective de securitate (securitatea aviației, controlul imigrației, frauda fiscală, spălarea de bani, prevenirea terorismului și a crimelor și prevenirea bolilor infecțioase, etc.) astfel cum au fost introduse încă din 2001 în SUA, Canada, Australia și, recent, în Marea Britanie, Franța și Danemarca. Prin urmare, aceste obiective și condițiile ce privesc prelucrarea datelor sunt diferite de la țară la țară și sunt în continuă schimbare. Având în vedere faptul că UE și statele membre ar trebui să conserve tradiția țărilor deschise și să garanteze libera circulație transnațională a persoanelor, astfel cum prevede articolul 12.2 din Pactul internațional privind drepturile civile și politice din 1966, poate Comisia:
1. În ceea ce privește eficacitatea: să facă dovada (incluzând rata erorilor) colectării la scară largă și a utilizării datelor PNR provenite de la toți pasagerii (în special metodele automate de analiză, de exemplu determinarea de tipologii și extragerea de date, compararea datelor PNR cu indicatorii de risc) în lupta împotriva terorismului, având în vedere că, până la momentul actual, niciunul dintre programele existente nu a fost evaluat corespunzător?
2. În ceea ce privește limitarea scopului: să enunțe în termeni clari și preciși (articolul 8 din CEDO) scopul în care sunt colectate datele PNR la nivel european; să facă dovada gradului de adecvare al datelor PNR utilizate în alte scopuri decât pentru combaterea actelor de terorism, precum traficul de droguri, aspectele privind imigrarea și sănătatea publică?
3. În ceea ce privește subsidiaritatea: să demonstreze necesitatea unei inițiative a UE și a aspectelor care împiedică colectarea și utilizarea datelor PNR de statele membre? Dacă se demonstrează necesitatea luării de măsuri la nivel european, de ce alegerea Comisiei este să impună pur și simplu obligativitatea ca statele membre să colecteze și să utilizeze datele PNR, mai degrabă decât să elaboreze un veritabil regim european? Este Comisia de acord că o combinație a celor 27 de regimuri nu prezintă valoare adăugată pentru Europa și generează incertitudine juridică în ceea ce îi privește pe cetățeni și posibilitățile de carieră ale acestora?
4. În ceea ce privește sinergia și arhitectura globală: să explice cum se încadrează colectarea și utilizarea datelor PNR la nivel european într-o strategie coerentă și ce relație există între acestea și alte măsuri (avute în vedere) de securitate a frontierelor, precum API, Entry-Exit, ESTA, elementele biometrice integrate în pașapoarte și vize, SIS, VIS și regimurile naționale de protecție a frontierelor, precum e-frontiere/proiectul „Semaphore”?
5. În ceea ce privește siguranța juridică: să explice modul în care ar putea fi utilizate datele PNR în alte scopuri decât cele legate de politica în materie de criminalitate (precum securitatea aviației, controlul frontierelor, cooperarea Schengen, migrația ilegală și protecția sănătății) fără o bază legală comunitară (vezi articolul 47 al TUE și avizul serviciului juridic al Consiliului)?
6. În ceea ce privește controlul democratic: să explice cum va fi asigurat controlul parlamentar deplin la nivel european și național, precum și cum va fi exercitat controlul asupra sistemului autoritățile naționale de protecție a datelor.
Depunere: 08.10.2008
Trimisă: 10.10.2008
Termen pentru răspuns: 17.10.2008