Revizuirea Comunicării privind radiodifuziunea - Ajutorul de stat în favoarea canalelor publice de radiodifuziune
10.10.2008
ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0102/08
în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de procedură
de Cornelis Visser, Ivo Belet şi Ruth Hieronymi, în numele Comisia pentru cultură şi educaţie
Comisiei
Comunicarea din 2001 privind radiodifuziunea oferă, potrivit Comisarului pentru concurență, doamna Neelie Kroes, orientări prețioase companiilor din domeniul mass-media, canalelor publice de radiodifuziune și statelor membre. Comisarul consideră că această Comunicare ar putea fi totuși îmbunătățită în diferite moduri, pentru a mări transparența și certitudinea juridică.
În discursul său pronunțat cu ocazia seminarului de la Strasbourg privind radiodifuziunea (17 iulie 2008), doamna Kroes a stabilit liniile directoare în vederea revizuirii Comunicării privind radiodifuziunea:
– o mai bună evaluare a impactului asupra pieței al ajutorului de stat în noile mijloace mass-media;
– introducerea unui mecanism de control mai eficace în noul cadru mass-media;
– o mai bună definire a misiunii publice a canalelor de radiodifuziune atunci când acestea intră pe piețe mass-media noi.
Întrucât serviciul public de radioteleviziune are un rol esențial în ceea ce privește diversitatea culturală și lingvistică, facilitează pluralismul mass-mediei, oferă publicului programe de înaltă calitate și răspunde, în general, nevoilor culturale, sociale și democratice ale societății, subliniem că Parlamentul European trebuie să fie implicat în actualul proces de revizuire a Comunicării privind radiodifuziunea.
1. Cum intenționează Comisia Europeană să implice, în mod concret, Parlamentul European în revizuirea Comunicării privind radiodifuziunea?
2. Cerința privind o evaluare ex ante este compatibilă cu competențele Comisiei pe care i le oferă Tratatul UE și, în special, cu Protocolul de la Amsterdam și cu legislația comunitară privind serviciile de interes general?
3. Evaluarea ex ante impune o povară administrativă și financiară inutilă statelor membre și canalelor publice de radiodifuziune?
4. Este în interesul public să se ia în considerare ofertele existente pe piață și interesele mass-mediei comerciale în stabilirea activităților canalelor publice de radiodifuziune și a domeniului de aplicare a acestora?
5. Care sunt următoarele etape ale revizuirii Comunicării privind radiodifuziunea? Când ar urma să primească Parlamentul European o primă versiune a acesteia?
Depunere: 10.10.2008
Trimisă: 14.10.2008
Termen pentru răspuns: 21.10.2008