Întrebări parlamentare
PDF 29kWORD 44k
10 octombrie 2008
O-0103/2008

ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0103/08

în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de procedură

de Martin Schulz, Andrzej Jan Szejna, Marek Siwiec, Dariusz Rosati, Józef Pinior, Bogusław Liberadzki, Genowefa Grabowska, Bogdan Golik, Adam Gierek şi Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, în numele Grupului PSE

Comisiei


  Subiect: Programul de reformă destinat șantierelor navale din Polonia

Sectorul construcțiilor navale are un caracter mondial. Astfel, intrarea pe piețele lumii a șantierelor navele asiatice a cauzat probleme grave șantierelor navale din anumite state membre ale Uniunii Europene.

 

Sectorul construcțiilor navale din Polonia reprezintă o chestiune de interes major, în special cu privire la șantierele navale din Szczecin, Gdansk și Gdynia. În ultimii ani, aceste șantiere au primit finanțări publice în scopul restructurării și modernizării sectorului construcțiilor navale din Polonia. Comisia Europeană a definit orientările pentru procesul de restructurare, privatizare și restricționare a potențialului acestei ramuri industriale. În trecut, aceste cerințe nu au fost respectate pe deplin de două guverne poloneze consecutive. Cu toate acestea, în final, mai precis la 12 septembrie 2008, guvernul polonez a depus toată documentația necesară, care este acum analizată de comisarul responsabil. Guvernul a prezentat programul de reformă și a menționat potențiali investitori. Astfel, acesta a îndeplinit condițiile pentru inițierea procesului de restructurare și revigorare a șantierelor navale, îndeplinind totodată cerințele impuse de Comisie. Deși Comisia pregătește un răspuns negativ, se așteaptă ca aceasta să-și acorde timpul necesar pentru a face o evaluare completă a eficacității programului revizuit propus de guvernul polonez și a pachetului final de convenții încheiate de către investitori, guvern și sindicate. O astfel de procedură pare indispensabilă având în vedere posibilele implicații sociale majore ale unei asemenea decizii și cele 100 000 de locuri de muncă aflate în joc.

 

1. Este astfel Comisia pregătită să-și acorde timpul necesar pentru realizarea unei evaluări complete a propunerilor prezentate de guvernul polonez și să ofere o soluție pozitivă pentru acest sector industrial important?

 

2. Este Comisia pregătită să ia, împreună cu guvernul polonez, toate măsurile necesare pentru a consolida competitivitatea industriei construcțiilor navale europene și pentru a evita falimentul a trei șantiere navale importante?

 

 

Depunere: 10.10.2008

Trimisă: 14.10.2008

Termen pentru răspuns: 21.10.2008

 

Limba originală a întrebării: EN 
Aviz juridic - Politica de confidențialitate