Parlamentarna vprašanja
PDF 28kWORD 41k
10. oktober 2008
O-0103/2008

VPRAŠANJE ZA USTNI ODGOVOR Z RAZPRAVO O-0103/08

v skladu s členom 108 Poslovnika

predložila Martin Schulz, Andrzej Jan Szejna, Marek Siwiec, Dariusz Rosati, Józef Pinior, Bogusław Liberadzki, Genowefa Grabowska, Bogdan Golik, Adam Gierek in Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, v imenu skupine PSE

za Komisijo


  Zadeva: Program reform za poljske ladjedelnice

Ladjedelniška industrija ima globalen značaj. Na svetovne trge so namreč vstopile azijske ladjedelnice, kar je povzročilo resne težave ladjedelnicam v nekaterih državah članicah EU.

 

Ladjedelniška industrija na Poljskem povzroča posebno skrb, zlasti ladjedelnice v Szczecinu, Gdansku and Gdynii. V zadnjih letih so bile te ladjedelnice deležne velike javne finančne pomoči, namenjene prestrukturiranju in modernizaciji ladjedelniške industrije na Poljskem. Evropska komisija je določila smernice za proces prestrukturiranja, privatizacije in omejitve zmogljivosti tega industrijskega sektorja. Dve zaporedni poljski vladi doslej nista v celoti nista izpolnili teh zahtev.  12. septembra 2008 pa je poljska vlada predložila potrebno dokumentacijo, ki jo trenutno preučuje pristojni komisar. Vlada je predstavila program reform in navedla potencialne vlagatelje. S tem je izpolnila pogoje za začetek procesa prestrukturiranja in oživitve ladjedelnic ter tako izpolnila zahteve Komisije. Čeprav pri Evropski komisiji pripravljajo negativen odgovor, lahko pričakujemo, da si bo Komisija vzela čas, da opravi celovito oceno učinkovitosti revidiranega programa, ki ga je predložila poljska vlada, ter končnega svežnja dogovorov med vlagatelji, vlado in sindikati. Tak postopek se zdi nujen glede na morebitne obsežne socialne posledice te odločitve in glede na  100.000 ogroženih delovnih mest. 

 

1. Ali so si pri Komisiji pripravljeni vzeti čas za izvedbo celovite ocene predlogov, ki jih je predstavila poljska vlada, in pripraviti pozitivno rešitev za ta pomembni industrijski sektor?

 

2. Ali so pri Komisiji pripravljeni skupaj s poljsko vlado sprejeti vse ukrepe za okrepitev konkurenčnosti evropske ladjedelniške industrije in preprečiti stečaj treh velikih ladjedelnic?

 

 

Vloženo: 10.10.2008

Posredovano: 14.10.2008

Rok za odgovor: 21.10.2008

 

 

Izvirni jezik vprašanja: EN 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov