A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-0067/2009

Előterjesztett szövegek :

O-0067/2009 (B6-0228/2009)

Viták :

PV 05/05/2009 - 13
CRE 05/05/2009 - 13

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 31kWORD 28k
2009. április 2.
O-0067/2009

SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0067/09

Az Eljárási Szabályzat 108. cikke alapján

előterjesztette: Astrid Lulling, Jean-Pierre Audy, Joseph Daul, Françoise Grossetête, Véronique Mathieu, Elisabeth Morin, Margie Sudre, Oldřich Vlasák és Dominique Vlasto a(z) PPE-DE képviselőcsoportja nevében, Patrick Louis a(z) IND/DEM képviselőcsoportja nevében, Jean Marie Beaupuy, Anne Laperrouze, Nathalie Griesbeck és Marielle De Sarnez a(z) ALDE képviselőcsoportja nevében, Sergio Berlato, Cristiana Muscardini, Roberta Angelilli, Domenico Antonio Basile, Alessandro Foglietta, Antonio Mussa, Sebastiano (Nello) Musumeci, Giovanni Robusti, Umberto Pirilli és Salvatore Tatarella a(z) UEN képviselőcsoportja nevében

a Bizottsághoz


  Tárgy: A rozéborok és az engedélyezett borászati eljárások

 Válasz a plenáris ülésen 

A borpiac közös szervezésére vonatkozó végrehajtási rendelkezésekről folytatott viták keretében a Bizottság 2009. július 31-ig hatályon kívül szándékozik helyezni a borászati eljárások tekintetében hatályban lévő jogszabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse annak tilalmát, hogy oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) nélküli fehérborok és vörösborok házasításával rozébort lehessen készíteni.

 

A tagállamok számos térségében a szőlőtermelők az elmúlt évtizedek során jelentős erőfeszítéseket tettek és beruházásokat eszközöltek annak érdekében, hogy olyan kiváló minőségű rozébort készítsenek, amelyet teljes értékű bornak ismernek el és amely igazodik a növekvő kereslethez.

 

Ezek az erőfeszítések a helyi és regionális gazdaság, illetve a területrendezés szempontjából kiegyenlítő hatással jártak. Az érintett térségek szakemberei – többek között az Európai Parlamentben a bortermelés–hagyomány–minőség közös munkacsoport közvetítésével – komoly aggodalmuknak adtak hangot azon döntés súlyos gazdasági, ökológiai és foglalkoztatási következményeivel kapcsolatban, amely lehetővé teszi olcsó rozébor készítését. Ez az intézkedés a hagyományos rozéborok és a házasított borok összetévesztéséhez, valamint tisztességtelen versenyhez vezethet, ami alkalmas arra, hogy – akár rövid időn belül – ellehetetlenítse a hagyományos rozébortermelést.

 

Tekintettel ezekre az aggodalmakra és egy elsietett döntés lehetséges végzetes következményeire, a Bizottság hajlandó-e

 

  1. elhalasztani a kifogásolt, április végére tervezett döntést;

 

  1. széles körű párbeszédet folytatni az ágazat szakembereivel a házasítás tilalmának megszüntetéséből eredő lehetséges gazdasági, társadalmi és környezeti következményekről készített mélyreható tanulmány alapján;

 

  1. olyan megoldásokat javasolni, amelyek egyrészt lehetővé teszik, hogy az európai szőlő- és bortermelés versenyképesebb legyen az európai piacon és a harmadik országok piacán, másrészt pedig megvédik a hagyományos rozéborokat a tisztességtelen versenytől.

 

 

Előterjesztve: 02.04.2009

Továbbítva: 06.04.2009

A válaszadás határideje: 13.04.2009

 

A kérdés eredeti nyelve: FR 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat