Legea lituaniană privind protecția minorilor față de efectele dăunătoare ale informațiilor publice
16.7.2009
ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0080/09
în conformitate cu articolul 115 din Regulamentul de procedură
de Sophia in 't Veld, Jeanine Hennis-Plasschaert, Leonidas Donskis, Gianni Vattimo şi Baroness Sarah Ludford, în numele Grupului ALDE , Ulrike Lunacek, Raül Romeva i Rueda, Jean Lambert şi Judith Sargentini, în numele Grupului Verts/ALE
Comisiei
Parlamentul lituanian a aprobat la 14 iulie 2009 amendamentele aduse legii privind protecția minorilor față de efectele dăunătoare ale informațiilor publice. Conform legii, „informațiile publice care încurajează relațiile homosexuale” și care „se opun valorilor familiei” au un „efect dăunător asupra dezvoltării minorilor”. Aceste dispoziții acordă același statut informațiilor despre homosexualitate și prezentării violenței fizice, a unui corp mutilat cu cruzime, precum și informațiilor care încurajează automutilarea sau sinuciderea. Legea duce la interzicerea oricăror informații privind homosexualitatea, dacă minorii au acces la acestea.
Președintele Lituaniei și-a folosit dreptul de veto pentru a respinge legea, întrucât a fost elaborată în termeni vagi și neclari, solicitând Parlamentului să facă modificări astfel încât să se asigure că este în conformitate cu „principiile constituționale ale statului de drept, claritatea și certitudinea juridică și că nu intră în conflict cu garanțiile oferite de o societate deschisă și de o democrație pluralistă”. ONG-urile din domeniul drepturilor omului și deputații europeni au solicitat în mod repetat instituțiilor UE să intervină și Consiliului de Conducere al Parlamentului lituanian (Seimas) să revizuiască proiectul de lege, urmând să se introducă o cerere de recurs la Curtea Constituțională. În plus, în toamnă vor fi examinate amendamentele la codul penal și cel administrativ, care incriminează acțiunile persoanelor fizice sau juridice de „difuzare a homosexualității” în zonele publice, care sunt astfel pedepsite cu muncă în folosul comunității, o amendă de până la 1500 de euro sau închisoare.
A discutat Comisia aspectul menționat mai sus cu autoritățile lituaniene? Nu este Comisia de părere că o astfel de lege și astfel de amendamente sunt incompatibile cu drepturile omului și cu libertățile fundamentale, astfel cum sunt prevăzute de convențiile internaționale și europene și, în special, cu libertatea de exprimare, care include și dreptul de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și că acestea nu sunt compatibile cu legislația și politicile UE privind nediscriminarea? Nu consideră Comisia că o astfel de lege contravine Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, articolului 6 din TUE și articolului 13 din TCE, adică valorilor fundamentale pe care se bazează UE? Va solicita Comisia Agenției pentru Drepturi Fundamentale să evalueze legea și amendamentele la aceasta? Ce va face Comisia pentru a se asigura că Lituania își respectă obligațiile în conformitate cu Tratatele UE și cu legislația europeană și internațională? Este aceasta pregătită să declanșeze, dacă este cazul, procedura prevăzută la articolul 7 din TUE?
Depunere: 16.07.2009
Trimisă: 20.07.2009
Termen pentru răspuns: 27.07.2009