Parlamenti kérdés - O-0019/2010Parlamenti kérdés
O-0019/2010

Az elektromos járművek szabványosítására vonatkozó elnökségi prioritások

16.2.2010

SZÓBELI VÁLASZT IGÉNYLŐ KÉRDÉS VITÁVAL O-0019/10
Az Eljárási Szabályzat 115. cikke alapján
előterjesztette: Teresa Riera Madurell a(z) S&D képviselőcsoportja nevében, Pilar del Castillo Vera a(z) PPE képviselőcsoportja nevében, Lena Ek a(z) ALDE képviselőcsoportja nevében, Giles Chichester a(z) ECR képviselőcsoportja nevében
a Tanácshoz

A spanyol elnökség javasolta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem keretében az elektromos járművek fejlesztését vegyék fel a kiemelt napirendi pontok közé.

 

A Tanács február 9-én San Sebastianban tartott nem hivatalos ülésén az Unió versenyképességért felelős miniszterei egyetértettek az Európai Bizottsággal abban, hogy az elektromos járművekkel kapcsolatban az Uniónak közös stratégiára van szüksége.

 

Az alternatív közlekedési eszközök terén mi az elnökség prioritásainak fontossági sorrendje? Az elnökség véleménye szerint az Uniónak globális stratégiára van szüksége a létező alternatívák feltárására? Vagy úgy véli, hogy a rendelkezésre álló forrásokra kellene koncentrálni, illetve a rövid távon megvalósíthatóbb technológiák szabályozására kellene törekedni?

 

Elkötelezett-e a spanyol elnökség amellett, hogy stratégiát fogadjon el az elektromos autók fejlesztése és gyártása terén, és a Versenyképességi Tanács 2010. májusi ülésén szabványok megállapítása révén egyenlő esélyeket teremtsen? Hogyan szándékozik a spanyol elnökség meggyőzni a tagállamokat az elektromos járművek ügyének előmozdítására irányuló közös stratégia jelentőségéről? Kidolgozott-e már a spanyol elnökség olyan szabványokat, amelyek készen állnak a bevezetésre?

 

 

Előterjesztve: 16.02.2010

Továbbítva: 17.02.2010

A válaszadás határideje: 10.03.2010