Gennemførelse af det fælles eurobetalingsområde (SEPA)
24.2.2010
MUNDTLIG FORESPØRGSEL MED FORHANDLING O-0027/10
jf. forretningsordenens artikel 115
af Sharon Bowles for Økonomi- og Valutaudvalget
til Kommissionen
SEPA iværksattes officielt i januar 2008 med lanceringen af SEPA-kreditoverførsel (SCT). Siden november 2009 har SEPA-ordningen med direkte debitering (SDD) også været til rådighed. SEPA indebærer, at der ingen skelnen er mellem grænseoverskridende og nationale betalinger, og det har yderligere til følge, at de traditionelle nationale instrumenter ikke bør stå til rådighed parallelt med de andre på ubestemt tid. Imidlertid er den oprindeligt fastlagte dato ved udgangen af 2010 for, at en kritisk masse skal være overgået til SCT, SDD og kortbetaling, blevet urealistisk. SEPA-standarder anvendes stadigvæk kun i ringe udstrækning og er for det meste begrænset til grænseoverskridende betalinger. Den udpegede kommissær for det indre marked og tjenesteydelser angav i sine skriftlige svar på Parlamentets spørgeskema, at han agtede at foreslå et lovgivningsmæssigt initiativ til vedtagelse af kommissærkollegiet med det formål at fastsætte en eller flere tidsfrister for overgangen til SEPA-produkter for direkte debit– og kreditoverførsler, såvel som et initiativ til forbedring af styringen. Derudover er der endnu ikke fundet endelige svar på spørgsmålene om anvendelse af multilaterale interbankgebyrer (MIF’er) for direkte debiteringer inden for rammerne af SEPA-ordningen og for kortbetalinger. I Økofinrådets konklusioner fra mødet den 2. december 2009 hed det, at Rådet ”tilskynder banker og betalingsinstitutioner til at udvikle og aktivt markedsføre attraktive SDD-produkter og -tjenester, der opfylder kundernes behov, samtidig med at de tilbyder kunderne løbende priser, tjenester, sikkerhed og garantier, der mindst svarer til de eksisterende nationale direkte debiteringsprodukter og dermed fremmer flytningen til de nye SDD-produkter”.
På grundlag af ovenstående bedes Kommissionen redegøre for følgende:
Hvornår agter den at bekendtgøre en klar og juridisk bindende slutdato for flytningen til SEPA-instrumenter, hvilken dato kan der blive tale om, og hvordan kan den gennemføres?
Hvordan agter den endegyldigt at skabe retssikkerhed, for så vidt angår anvendelsen af et multilateralt interbankgebyr (MIF), for både SEPA-ordningen med direkte debiteringer og kortbetalinger?
I betragtning af, at branchen tilsyneladende har vanskeligt ved at finde løsninger på dette område, hvordan agter Kommissionen da at tilskynde den til at finde frem til nogle gode løsninger i tråd med konkurrenceretten?
Hvordan agter den at efterkomme Rådets opfordring til inden midten af 2010 at fastlægge en struktur for styring og overvågning af SEPA på EU-plan, og hvordan vil Europa-Parlamentet blive inddraget i denne struktur?
Hvad agter Kommissionen at gore for at tvinge European Payments Council til at tage opfordringer fra slutbrugerne af betalingstjenester i betragtning?
Indgået: 24.02.2010
Videresendt: 26.02.2010
Besvarelsesfrist: 05.03.2010