Yhtenäisen euromaksualueen (SEPA) toteuttaminen
24.2.2010
SUULLINEN KYSYMYS JOSTA KESKUSTELLAAN O-0027/10
työjärjestyksen 115 artiklan mukaisesti
esittäjä(t): Sharon Bowles, Talous- ja raha-asioiden valiokunnan puolesta
komissiolle
SEPA käynnistyi virallisesti tammikuussa 2008, kun käyttöön otettiin SEPA-tilisiirto (SCT). Marraskuusta 2009 lähtien käytössä on ollut myös SEPA-suoraveloitus (SDD). SEPAn ansiosta rajat ylittävien ja kotimaisten maksujen välille ei tehdä eroa, mikä puolestaan tarkoittaa, että kansallisia maksujärjestelmiä ei tulisi tarjota SEPA-järjestelmien rinnalla loputtomiin. Alkuperäisenä tavoitteena oli, että vuoden 2010 loppuun mennessä merkittävä osa maksuista suoritettaisiin SEPA-tilisiirtojen ja -suoraveloitusten sekä korttimaksujen välityksellä. Tämä tavoite on kuitenkin osoittautunut epärealistiseksi. SEPA-standardien käyttöaste on jäänyt alhaiseksi ja se rajoittuu lähinnä rajat ylittäviin maksuihin. Sisämarkkinoista ja palveluista vastaava komissaariehdokas totesi parlamentin kysymyksiin antamissaan kirjallisissa vastauksissa, että hän aikoo esittää komission kollegion hyväksyttäväksi lainsäädäntöehdotuksen, jonka tavoitteena on asettaa yksi tai useampia määräaikoja, joihin mennessä on siirryttävä käyttämään SEPA-tuotteita suoraveloitusten ja tilisiirtojen tapauksessa, sekä hallintotavan parantamista koskevan aloitteen. Lisäksi on yhä ratkaisematta lopullisesti useita kysymyksiä, jotka liittyvät monenvälisten toimitusmaksujen (MIF) soveltamiseen SEPA-suoraveloitusten ja korttimaksujen yhteydessä. Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto totesi 2. joulukuuta 2009 antamissaan päätelmissä, että neuvosto "kannustaa pankkeja ja maksulaitoksia kehittämään ja aktiivisesti markkinoimaan asiakkaiden tarpeisiin vastaavia, houkuttelevia SEPA-suoraveloitustuotteita ja -palveluita ja samalla tarjoamaan asiakkaille vähintään nyt tarjolla olevien tasoisia hintoja, palveluita, turvatekijöitä ja takuita ja näin helpottamaan siirtymistä olemassa olevista kansallisista suoraveloitustuotteista uusiin SEPA-suoraveloitustuotteisiin".
Tätä taustaa vasten kysynkin komissiolta seuraavaa:
Koska komissio aikoo ilmoittaa selkeän ja oikeudellisesti sitovan määräajan, mihin mennessä on siirryttävä käyttämään SEPA-instrumentteja, mikä tämä määräaika mahdollisesti on ja miten se voitaisiin toteuttaa?
Miten komissio aikoo lopullisesti luoda oikeusvarmuuden monenvälisten toimitusmaksujen soveltamisen SEPA-suoraveloitusten ja korttimaksujen yhteydessä?
Koska alalla vaikuttaa olevan vaikeuksia löytää ratkaisuja tässä asiassa, miten komissio aikoo kannustaa alaa asianmukaisten ratkaisujen löytämiseen kilpailulainsäädäntöä noudattaen?
Miten komissio aikoo vastata neuvoston pyyntöön laatia vuoden 2010 puoliväliin mennessä SEPAn hallinnointi- ja valvontarakenne EU:n tasolla, ja miten Euroopan parlamentti sisällytetään tähän rakenteeseen?
Mitä komissio aikoo tehdä pakottaakseen Euroopan maksuneuvoston ottamaan maksupalvelujen loppukäyttäjien pyynnöt huomioon?
Jätetty: 24.02.2010
Välitetty: 26.02.2010
Määräaika: 05.03.2010