Verbod op het gebruik van cyanide bij mijnbouwtechnologieën in de Europese Unie
17.3.2010
MONDELINGE VRAAG MET DEBAT O-0035/10
ingediend overeenkomstig artikel 115 van het Reglement
van János Áder en László Tőkés, namens de PPE-Fractie
aan de Commissie
Cyanide is een uitermate giftige chemische stof die in de goudmijnindustrie wordt gebruikt en die rampzalige en onherstelbare gevolgen kan hebben voor het milieu en de menselijke gezondheid. Cyanide wordt ook in de Kaderrichtijn Water aangemerkt als een zeer schadelijke stof.
10 jaar geleden is meer dan 100.000 m3 met cyanide besmet water uit een goudmijn in Baia Mare (Roemenië) in de rivieren de Szamos -Tisza - Donau terechtgekomen, waardoor de grootste milieuramp van het toenmalige Midden-Europa werd veroorzaakt. Door de giftige stoffen werden talrijke organismen gedood, werd het ecosysteem alsook de voedselketen aangetast en kon het water van de rivier jarenlang niet door de bevolking worden gebruikt.
Alhoewel allerlei EU-wetgeving is vastgesteld ter verscherping van de regelgeving inzake het gebruik van cyanide in de mijnbouw, waarbij sommige lidstaten het gebruik ervan zelfs hebben verboden, is deze technologie op het grondgebied van Europese Unie nog steeds toegestaan. Er zijn echter nog steeds geen controlevoorschriften en adequate financiële garanties en de tenuitvoerlegging van bestaande wetgeving hangt ook af van de bekwaamheid van de executieve in de afzonderlijke lidstaten.
Er bestaat dan ook geen enkele echte garantie dat zo'n ongeval niet nog eens zal plaatsvinden, met name wanneer rekening wordt gehouden met het feit dat de weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering steeds extremer worden. In Europa bestaan al meerdere mijnbouwprojecten waarbij cyanide wordt ingezet, of zijn in voorbereiding, en het is slechts een kwestie van tijd tot het, mede door menselijke nalatigheid, weer tot een ramp komt.
In het licht van het feit dat de Europese goudmijnindustrie slechts 1% uitmaakt van de mondiale goudproductie die grotendeels door multinationals wordt gerund, en dat goudwinning met behulp van cyanide minder arbeidsintensief is en tegelijkertijd het gevaar met zich brengt van een enorme grensoverschrijdende milieuramp, zou op het niveau van de Europese Unie een algemeen verbod op mijnbouwtechnieken, waarbij cyanide wordt gebruikt, moeten worden overwogen.
Kan de Commissie mededelen of zij – gezien het in de EU-milieuwetgeving verankerde voorzorgsbeginsel alsook de volgens de Kaderrichtlijn Water bestaande verplichtingen om milieuverontreiniging te voorkomen en tegen te gaan en een "goede toestand" van het water te bereiken en te behouden – voornemens is met een voorstel voor een EU-wijd verbod op het gebruik van cyanide in de goudmijnbouw te komen?
Ingediend: 17.03.2010
Doorgezonden: 19.03.2010
Uiterste datum beantwoording: 26.03.2010