Întrebare parlamentară - O-0055/2010Întrebare parlamentară
O-0055/2010

Reducerea bugetelor pentru educație - Europa 2020

ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0055/10
în conformitate cu articolul 115 din Regulamentul de procedură
de Mary Honeyball, în numele Grupului S&D
Comisiei

Procedură : 2010/2699(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-0055/2010
Texte depuse :
O-0055/2010 (B7-0216/2010)
Voturi :
Texte adoptate :

Strategia Europa 2020 a Comisiei și programul său anual de lucru propun acțiuni specifice la nivelul UE, care au drept scop îmbunătățirea performanței sistemelor de educație, revigorarea atractivității sistemului european de învățământ superior, lansarea mai multor programe de mobilitate și formare pentru tineri, modernizarea piețelor forței de muncă, creșterea mobilității forței de muncă și dezvoltarea de aptitudini și competențe pe întreg parcursul vieții, în scopul de a crește participarea pe piața forței de muncă și de a corela mai bine cererea cu oferta.

 

Consiliul de primăvară a aprobat strategia Europa 2020 și, în concluziile formulate la 25-26 martie, specifică faptul că strategia Europa 2020 impune întreprinderea de acțiuni în domenii cheie, care vizează cunoașterea și inovarea și piața forței de muncă. Consiliul stabilește drept obiective condiții mai bune pentru cercetare și dezvoltare, niveluri de educație mai ridicate, o reducere a ratei de abandon școlar timpuriu, precum și o mai bună participare a tinerilor, a muncitorilor în vârstă și a celor slab calificați pe piața forței de muncă. Cu toate acestea, strategia Europa 2020 nu poate fi luată în serios fără angajamente bugetare adecvate din partea statelor membre, pentru ca strategia să își îndeplinească obiectivele în domeniul prioritar al educației.

 

Programele și inițiativele noi vor presupune alocarea de fonduri adecvate. Cu toate acestea, cifrele arată faptul că, în mod contrar angajamentelor luate prin adoptarea strategiei Europa 2020, statele membre nu prevăd suficiente fonduri pentru inițiativele din domeniul educației și al formării, ci dimpotrivă, reduc fondurile prevăzute în bugetele proprii pentru educație și cercetare, ca răspuns la criza financiară.

 

Ce acțiuni intenționează să întreprindă Comisia pentru a inversa această tendință? Cum poate garanta Comisia faptul că statele membre respectă într-adevăr aceste angajamente?

 

Poate explica Comisia cum intenționează să asigure disponibilitatea mijloacelor bugetare suplimentare necesare pentru realizarea noilor sale inițiative strategice, de exemplu „Tineretul în mișcare”, care vizează integrarea tinerilor pe piața forței de muncă, și „O agendă pentru noi competențe și locuri de muncă”, care vizează recalificarea profesională a muncitorilor și reintegrarea pe piața forței de muncă, fără suficient sprijin financiar din partea statelor membre?

 

 

Depunere: 04.05.2010

Trimisă: 06.05.2010

Termen pentru răspuns: 13.05.2010