Nedskärningar i utbildningsbudgetar - Europa 2020
4.5.2010
MUNTLIG FRÅGA MED DEBATT O-0055/10
i enlighet med artikel 115 i arbetsordningen
från Mary Honeyball för S&D-gruppen
till kommissionen
I kommissionens Europa 2020-strategi och årliga lagstiftningsprogram föreslås specifika åtgärder på EU-nivå som syftar till att få utbildningssystemen att fungera bättre, att göra Europas system för högre utbildning attraktivare, att öppna fler rörlighets- och utbildningsprogram för unga, att modernisera arbetsmarknaderna och att främja arbetskraftens rörlighet och utvecklandet av färdigheter och kvalifikationer under hela livscykeln, i syfte att öka deltagandet på arbetsmarknaden och bättre matcha tillgång och efterfrågan på arbetskraft.
Vid Europeiska rådets vårmöte gav man sitt stöd till Europa 2020-strategin och i slutsatserna av den 25-26 mars hävdas att Europa 2020-strategin behöver inriktas på centrala områden såsom kunskap och innovation samt arbetsmarknaden. Man sätter upp mål om bättre villkor för forskning och utveckling, förbättrad utbildningsnivå, en minskning av antalet elever som i förtid bryter sin skolgång och ökat deltagande av unga människor, äldre arbetstagare och lågkvalificerade arbetstagare på arbetsmarknaden. Europa 2020-strategin kan dock inte tas på allvar utan tillräckliga budgetåtaganden från medlemsstaterna för att uppfylla dess mål på det prioriterade området utbildning.
Nya initiativ och program kommer att kräva tillräcklig finansiering. Siffror visar dock att medlemsstaterna, i motsats till vad de åtagit sig enligt Europa 2020-strategin, inte avsätter tillräckliga medel för utbildnings- och vidareutbildningssatsningar utan snarare skär ned anslagen i sina utbildnings- och forskningsbudgetar som en reaktion på den finansiella krisen.
Vad avser kommissionen att göra för att vända på denna trend? Hur kan kommissionen se till att medlemsstaterna faktiskt uppfyller dessa åtaganden?
Kan kommissionen förklara hur man avser att säkra extra budgetmedel för sina nya strategiska initiativ, t.ex. ”Unga på väg”, som syftar till att få in unga personer på arbetsmarknaden, och ”En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen”, för att omskola arbetstagare och få folk tillbaka på arbetsmarknaden, om medlemsstaterna inte ger tillräckligt budgetstöd?
Ingiven: 04.05.2010
Vidarebefordrad: 06.05.2010
Sista svarsdag: 13.05.2010