Parlamenti kérdések
PDF 46kWORD 42k
2010. június 9.
O-0085/2010

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-0085/2010

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 115. cikke

Jan Březina, Simon Busuttil, Zuzana Roithová, Csaba Sógor, Petru Constantin Luhan, Monica Luisa Macovei, Elena Oana Antonescu, Mariya Nedelcheva

a(z) PPE képviselőcsoport nevében


  Tárgy: Vízumkötelezettség Kanadában cseh, román és bolgár állampolgárok részére

A legutolsó EU–Kanada csúcstalálkozón kötelezettségvállalásra került sor annak érdekében, hogy eltöröljék az uniós polgárok vízummentes utazásai előtt még fennálló akadályokat.

Azonban ezt az eljárást gátolja a cseh állampolgárok vízumkötelezettségének visszaállítása Kanadába történő utazásukhoz, valamint a román és bolgár állampolgárok vízumkötelezettségének bevezetése.

A jelenlegi helyzet aláássa az EU közös vízumpolitikáját, amely kölcsönösségen alapul és célja valamennyi uniós polgár szabad mozgáshoz való jogának elősegítése. Kétség sem férhet ahhoz, hogy ebben az ügyben a Bizottság az uniós polgárok és a tagállamok oldalán áll.

1. Hogyan értékeli a Bizottság a kérdés uniós megközelítésének eddigi hatékonyságát?

2. Mi a Bizottság álláspontja azokkal a kanadai kísérletekkel kapcsolatban, amelyek a vízumkötelezettség megszüntetését olyan különböző feltételekhez kötik, mint például a kanadai menedékjogi rendszer reformja, a menedékkérők számának csökkenése vagy a kisebbségek integrációs politikája egy uniós tagállamban?

3. Szándékozik-e a Bizottság bármilyen nyomást gyakorolni Kanadára a vízumkötelezettség megszüntetése érdekében? Amennyiben igen, milyen eszközöket kíván felhasználni az EU e cél eléréséhez?

4. Milyen konkrét lépéseket fog a Bizottság tenni a csúcstalálkozó nyilatkozatának végrehajtására?

Előterjesztve: 9.6.2010

Továbbítva: 11.6.2010

A válaszadás határideje: 18.6.2010

A kérdés eredeti nyelve: EN 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat