Översyn av konkurrensreglerna för horisontellt samarbete
28.9.2010
Fråga för muntligt besvarande O-0131/2010
till kommissionen
Artikel 115 i arbetsordningen
Sharon Bowles
för utskottet för ekonomi och valutafrågor
De ikraftvarande gruppundantagsförordningarna om specialisering (kommissionens förordning (EG) nr 2658/2000[1]) respektive forskning och utveckling (kommissionens förordning (EG) nr 2659/2000[2]) upphör att gälla den 31 december 2010. Kommissionen har för avsikt att anta två nya gruppundantagsförordningar för att ersätta ovan nämnda förordningar samt vissa riktlinjer som syftar till att göra det lättare för de berörda parterna att analysera och avgöra om deras samarbetsavtal är förenliga med konkurrensreglerna, dvs. artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. I motsats till en tidigare utvärdering som var kritisk till detaljhandelns köpkraft, välkomnar nu kommissionen i allmänhet gemensamma inköpsavtal.
- Vilka särskilda synpunkter som erhållits från de berörda parterna under samråden planerar kommissionen att införliva i det slutliga regelverket?
- Har kommissionen analyserat huruvida de berörda parterna skulle kunna dra nytta av att nya särskilda gruppundantagsförordningar utarbetas i syfte att täcka andra särskilda slag av horisontella avtal utöver specialisering och forskning och utveckling? Anser kommissionen det vara meningsfullt att lägga fram förslag till nya gruppundantagsförordningar inom området för horisontellt samarbete?
- Har kommissionen för avsikt att behandla problemet med patentbakhåll inom ramen för de nya förslagen till förordningar, eller anser den att kompletterade sektorspecifik lagstiftning är nödvändig för att undvika brott mot patenträttigheter? Förbinder sig kommissionen att garantera ett integrerat regelverk som förenar konkurrensregler med sektorspecifik lagstiftning inom området för immaterialrätt?
- Vilka specifika beslut eller förlikningsfall använde sig kommissionen av vid utarbetandet av de nya förslagen till regler? I vilken mån utnyttjade kommissionen erfarenheten hos EU:s nationella konkurrensmyndigheter och internationella konkurrensmyndigheter vid utarbetandet av de nya förslagen till regler?
- Hade den ekonomiska krisen någon inverkan på samarbetet mellan konkurrensmyndigheter på det globala planet under processen för utarbetandet av ny lagstiftning? Håller ett “globalt styre” på att utvecklas på området för konkurrenspolitik inom det internationella konkurrensnätverket (International Competition Network) eller inom något annat forum?
- Hur ämnar kommissionen vid översynen av förslaget åtgärda den motstridighet som finns i dess utvärdering av inköpskooperativ och samtidigt beakta parlamentets initiativ inom detta område?
Ingiven: 28.9.2010
Vidarebefordrad: 30.9.2010
Sista svarsdag: 7.10.2010