Forespørgsel/spørgsmål fra parlamentsmedlemmer - O-0154/2010Forespørgsel/spørgsmål fra parlamentsmedlemmer
O-0154/2010

Databaser om romaer og forskelsbehandling i Frankrig og EU

Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-0154/2010
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 115
Renate Weber, Nathalie Griesbeck, Sophia in 't Veld, Sonia Alfano, Cecilia Wikström, Louis Michel, Baroness Sarah Ludford, Gianni Vattimo, Leonidas Donskis, Alexander Alvaro, Niccolò Rinaldi, Ramon Tremosa i Balcells, Metin Kazak, Marielle De Sarnez
for ALDE-Gruppen

Procedure : 2010/2917(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
O-0154/2010
Indgivne tekster :
O-0154/2010 (B7-0556/2010)
Afstemninger :
Vedtagne tekster :

Den 29. september 2010 erklærede Kommissionen, at den ville udarbejde dels en åbningsskrivelse til Frankrig med krav om fuld gennemførelse af direktivet om fri bevægelighed, medmindre der ville blive fremsendt udkast til gennemførelsesforanstaltninger og en detaljeret tidsplan for gennemførelsen inden den 15. oktober 2010, dels en anden skrivelse med detaljerede spørgsmål vedrørende den praktiske udmøntning af de politiske løfter, som de franske myndigheder afgav, ifølge hvilke de fuldt ud ville sikre en effektiv og ikke-forskelsbehandlende anvendelse af EU-retten i overensstemmelse med traktaterne og EU's charter om grundlæggende rettigheder[1], herunder også vedrørende perioden for anvendelse af cirkulæret af 5. august 2010, der udtrykkeligt var rettet mod romaer – uagtet, at ngo’er havde givet Kommissionen bevis for udvisningernes etniske og racemæssige karakter, og at Europa-Parlamentet havde opfordret Kommissionen til at retsforfølge de franske myndigheder, også på grund af forskelsbehandling.

Ifølge medieoplysninger for nylig har det franske gendarmeri en database, “MENS”[2], hvis målgruppe er romaer. NGO’er har indgivet en klage mod oprettelsen af en ulovlig og ikke-registreret database til lagring af personlige oplysninger vedrørende racemæssig og etnisk oprindelse og har bebudet flere anmeldelser til CNIL[3] og HALDE[4], og samtidig benægter de franske myndigheder eksistensen af en sådan database. Sammenfaldende hermed meddelte immigrationsministeren, at man ville lagre biometriske data om udviste romaer i OSCAR-databasen[5] og i EDVIGE/EDVIRSP[6], der er under oprettelse, og det forlød, at Nederlandene og andre EU-lande registrerede etniske og racemæssige data, og Italien nægtede romaer adgang til sociale boliger. På denne baggrund er Rådet ved at drøfte mulige konklusioner vedrørende ”mobile (omrejsende) kriminelle grupper”, hvori man udtrykker sig i meget uklare vendinger, og hvorom Europa-Parlamentet ikke er blevet underrettet, og det ser ud til, at brug af profilanalyser er ved at blive en udbredt retshåndhævelsespraksis i medlemsstaterne og i EU.

Har Kommissionen modtaget såvel de oplysninger, som den har udbedt sig fra de franske myndigheder, som oplysninger om sådanne databasers eksistens, deres art, formål, anvendelse og følgerne heraf, i overensstemmelse med princippet om loyalt samarbejde?

Hvilke initiativer agter Kommissionen at iværksætte vedrørende yderligere dokumentation for forskelsbehandling af romaer, overtrædelse af nationale og europæiske databeskyttelsesregler og oplysningerne fra ngo’er om diskriminerende behandling og udvisning af romaer i Frankrig og andre medlemsstater?

Hvilke yderligere beviser har Kommissionen brug for med henblik på også at gribe ind over for overtrædelse af forbuddet mod forskelsbehandling på grund af race og etnisk oprindelse?

Kan Kommissionen give oplysninger om EU’s og EU-institutionernes initiativer vedrørende romaer?

Indgivet: 12.10.2010

Videresendt: 14.10.2010

Besvarelsesfrist: 21.10.2010