Întrebare parlamentară - O-0213/2010Întrebare parlamentară
O-0213/2010

Recunoașterea de către UE a genocidului împotriva romilor în perioada celui de-al doilea război mondial

15.12.2010

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-0213/2010
adresată Consiliului
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Catherine Grèze
Kinga Göncz, Cornelia Ernst, Lívia Járóka, Renate Weber, Alexander Alvaro, Catherine Bearder, Izaskun Bilbao Barandica, Lothar Bisky, Eva-Britt Svensson, Leonidas Donskis, Isabelle Durant, Ioan Enciu, Monika Flašíková Beňová, Thomas Händel, Rebecca Harms, Heidi Hautala, Stephen Hughes, Sophia in 't Veld, Andrey Kovatchev, Jean Lambert, Ulrike Lunacek, Monica Luisa Macovei, Claude Moraes, Mariya Nedelcheva, Nadezhda Neynsky, Rovana Plumb, Raül Romeva i Rueda, Jutta Steinruck, Hannes Swoboda, Csaba Sándor Tabajdi, Hannu Takkula, Rui Tavares, László Tőkés, Kyriacos Triantaphyllides, Lambert van Nistelrooij, Gianni Vattimo, Marie-Christine Vergiat, Cecilia Wikström, Gabriele Zimmer

Membrii comunității de romi suferă din cauza discriminării și a excluziunii pe întreg teritoriul Europei: ei sunt în mod sistematic ținta unor comentarii și atacuri rasiste, sunt hărțuiți de către forțele de poliție și li se refuză drepturile cetățenești fundamentale. Discriminarea împotriva romilor este răspândită în toate domeniile, dar în principal în domeniul educației, al ocupării forței de muncă, al accesului la locuințe și al sănătății.

Necunoașterea istoriei romilor de către majoritatea societății contribuie în mare măsură la prejudecățile cu care se confruntă aceștia și, de asemenea, reprezintă un obstacol pentru integrarea lor în Uniunea Europeană.

Nu prea este cunoscut faptul că în timpul celui de-al doilea război mondial, asemenea evreilor, membrii comunității de romi au fost oprimați de către regimul nazist din motive rasiale; zeci de mii de romi au fost uciși în teritoriile estice ocupate și mii de romi au fost uciși în lagăre de exterminare. În teritoriile ocupate ale Europei, cu toate că soarta romilor a fost diferită de la o țară la alta, aceștia au fost persecutați.

Unele state membre ale UE, cum ar fi Germania în 1982, au recunoscut deja genocidul împotriva romilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Un gest similar din partea Uniunii Europene ar reprezenta un eveniment istoric pentru membrii comunității de romi și pentru Europa.

La 27 ianuarie 2011 va fi comemorată aniversarea eliberării Auschwitzului. Acest eveniment reprezintă o ocazie istorică pentru a reaminti cetățenilor europeni ororile holocaustului pentru toate victimele regimului nazist.

Consideră Consiliul că romii au dreptul de a obține din partea Uniunii Europene o recunoaștere a tulburatului lor trecut comun? Ce măsuri intenționează să ia Consiliul pentru a spori gradul de înțelegere în rândul populației europene în ceea ce privește trecutul pe care îl împărtășește cu romii?

Depunere: 15.12.2010

Trimisă: 16.12.2010

Termen pentru răspuns: 6.1.2011