Asigurarea aprovizionării Europei cu elemente terestre rare
11.2.2011
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000036/2011
adresată Comisiei
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Ioannis A. Tsoukalas, Paul Rübig, Daniel Caspary, Birgit Schnieber-Jastram
în numele Grupului PPE
Elementele terestre rare (REE) sunt extrem de importante pentru sute de aplicații de înaltă tehnologie și vitale pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice (precum turbinele eoliene, vehiculele hibride etc.) și, prin urmare, esențiale pentru competitivitatea industriei europene. Cu toate că REE se găsesc în relativă abundență în scoarța terestră, exploatarea economică a acestora nu este ușoară. Industria din UE depinde, în prezent, în totalitate de importuri de REE din China, care deține, practic, monopolul asupra acestora, controlând 97% din producția mondială. China deține 36% din rezervele economice cunoscute din lume (și, estimativ, 59% din rezervele totale) și, în același timp, urmărește încheierea de acorduri bilaterale pentru a-și asigura accesul la rezervele cunoscute la nivel mondial. În China, organizarea pe verticală a sectorului său REE coexistă cu un puternic sector al cercetării și dezvoltării, aceasta ajungând, deja, într-o situație comparativ avantajoasă prin rafinarea minereurilor de elemente terestre rare și producția de aliaje și produse finite, în timp ce industria europeană nu are acces nici la materiile prime din rândul REE, nici la know-how-ul industrial și științific necesar pentru procesarea acestora. Mai mult, în timp ce cererea mondială de elemente terestre rare continuă să crească, China a anunțat, deja, introducerea unor restricții semnificative la exportul acestora.
Dispune UE de o strategie cuprinzătoare privind elementele terestre rare? A efectuat Comisia o evaluare cu privire la importanța covârșitoare a aprovizionării cu elemente terestre rare pentru industria europeană? Se estimează că, în 2014, va exista, deja, un deficit în producția la nivel mondial de ordinul a 40 000 de tone de elemente terestre rare, lucru care va duce la probleme majore, în special pentru industria europeană, inclusiv la o creștere masivă a prețurilor. Ce măsuri posibile intenționează să adopte Comisia pe termen scurt cu privire la REE, în conformitate cu pilonii stabiliți în inițiativa privind materiile prime (RMI)?
Cum intenționează Comisia să abordeze chestiunea sensibilă a REE în dialogul său periodic cu China? Care este situația actuală în cadrul OMC? Care sunt acțiunile întreprinse de CE, împreună cu partenerii săi, în vederea găsirii unor surse alternative de REE și minimizării riscurilor pentru aprovizionarea industriei europene?
Ținând seama de faptul că REE sunt necesare nu numai pentru aparatura de înaltă tehnologie și tehnologiile ecologice, ci și pentru aplicații foarte importante din domeniul medical și cel al apărării, ia Comisia în considerare posibilitatea de a institui un program de stocare european pentru aceste materiale (urmând exemplele similare din SUA, Japonia și Coreea), în vederea asigurării unei aprovizionări adecvate cu REE și stabilitatea prețurilor acestora? Care sunt perspectivele de reciclare a REE în cadrul UE? Înlocuirea elementelor terestre rare va juca un rol important în cadrul următorului program-cadru de cercetare? Cum intenționează Comisia să încurajeze întreprinderile europene din domeniul REE să-și reorienteze dezvoltarea și să exploateze alte surse din cadrul UE, din Groenlanda sau din țările în curs de dezvoltare?
Depunere: 11.2.2011
Trimisă: 15.2.2011
Termen pentru răspuns: 22.2.2011