Parlamenti kérdések
PDF 47kWORD 24k
2011. április 15.
O-000093/2011

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000093/2011

a Tanács számára

az eljárási szabályzat 115. cikke

Baroness Sarah Ludford, Renate Weber, Stanimir Ilchev, Nadja Hirsch, Jan Mulder, Nathalie Griesbeck, Sonia Alfano, Cecilia Wikström, Louis Michel, Jens Rohde, Sophia in 't Veld

a(z) ALDE képviselőcsoport nevében


  Tárgy: A tagállamok válaszlépései a migrációs áramlásokra, és azoknak a schengeni rendszerre gyakorolt hatására

Múlt héten Franciaország határőrizetet állított fel Ventimiglia olasz városka mellett, miután az olasz kormány aláírta azt a rendeletet, miszerint a hatóságok ideiglenes tartózkodási engedélyt állíthatnak ki a rezsim bukása óta Lampedusába érkezett 25 800 tunéziai számára.

A Franciaország és Olaszország között a bevándorlásról folyó vita, párosítva az uniós szolidaritás hiányával azon tagállamok irányába, ahova a migrációs áramlás java része érkezik, káros következményekkel jár a schengeni rendszerre nézve. A nemzetközi határok lezárása, illetve a migrációs áramlásoknak közvetlenül kitett tagállamok problémáitól való elzárkózás szinte reflexből adott válaszok.

Egyszerű, hosszú távú és átfogó megoldás nem létezik. A megoldás kulcsa a felelős, hatékony és összehangolt uniós szintű külső határellenőrzés, valamint a következetes, az egymástól való függést felismerő uniós menedékjogi rendszer. A történtek azt bizonyítják, hogy ideje felelősséget vállalni, és szolidaritást tanúsítani. Ez vonatkozik a közös menedékjogi rendszerre is, ahol a nemzetközi menedékjogot egységes szabályok alapján lehet elnyerni.

Mindezek alapján

 mit kíván a Tanács tenni a migrációs áramlásoknak leginkább kitett tagállamok iránti szolidaritás növelése, és az uniós külső határok közös felügyelete érdekében?

 mit kíván a Tanács tenni annak érdekében, hogy az ígéreteknek megfelelően a közös uniós menedékjogi rendszer 2012-re megvalósuljon?

Előterjesztve: 15.4.2011

Továbbítva: 18.4.2011

A válaszadás határideje: 9.5.2011

A kérdés eredeti nyelve: EN 
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat