Parlamentarna vprašanja
PDF 44kWORD 32k
15. april 2011
O-000094/2011

Vprašanje za ustni odgovor O-000094/2011

za Komisijo

Člen 115 poslovnika

Baroness Sarah Ludford, Renate Weber, Stanimir Ilchev, Nadja Hirsch, Jan Mulder, Nathalie Griesbeck, Sonia Alfano, Cecilia Wikström, Louis Michel, Jens Rohde, Sophia in 't Veld

v imenu skupine ALDE


  Zadeva: Odzivi držav članic na migracijske tokove in njihov vpliv na Schengen

Prejšnji teden je Francija v bližini italijanskega mesta Ventimiglia uvedla mejno kontrolo, potem ko je italijanska vlada podpisala odredbo, s katero upravnim organom dovoljuje, da 25 800 tunizijskim migrantom, ki so po padcu režima v njihovi državi prispeli na Lampeduso, podelijo dovoljenje za začasno bivanje.

Spor med Francijo in Italijo glede priseljevanja in nesolidarnost EU z državami članicami, ki so na frontni črti migracijske problematike, ima škodljive posledice za schengenski sistem. Skušnjave po zaprtju notranjih meja ali ignoriranju položaja držav članic, ki se neposredno soočajo z migracijskimi tokovi, so samodejni odzivi brez razmisleka.

Preprosta, dolgoročna in celostna rešitev ne obstaja. Potrebujemo pa odgovoren, učinkovit in usklajen nadzor nad zunanjimi mejami EU ter usklajen azilni sistem EU, ki bo priznaval medsebojno odvisnost. Dosedanji dogodki kažejo, da je čas za demonstracijo odgovornosti in solidarnosti. To vključuje skupno azilno politiko s skupnimi postopki za odobritev mednarodne zaščite.

Zato sprašujemo:

 Ali lahko Komisija obrazloži, ali so kontrole na meji med Francijo in Italijo pri Ventimiglii upravičene?

 Ali lahko Komisija navede, ali so dovoljenja za začasno bivanje, ki jih podeljuje Italija, skladna s schengenskimi predpisi in ali dejansko omogočajo prosto gibanje po schengenskem območju?

Vloženo: 15.4.2011

Posredovano: 19.4.2011

Rok za odgovor: 26.4.2011

Izvirni jezik vprašanja: EN 
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov