Eljárás : 2011/2897(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000284/2011

Előterjesztett szövegek :

O-000284/2011 (B7-0663/2011)

Viták :

PV 14/12/2011 - 17
CRE 14/12/2011 - 17

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 44kWORD 29k
2011. október 26.
O-000284/2011

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000284/2011

a Bizottság számára

az eljárási szabályzat 115. cikke

Salvatore Iacolino, Simon Busuttil, Carlos Coelho, Elena Oana Antonescu

a(z) PPE képviselőcsoport nevében


  Tárgy: Börtönkörülmények az EU-ban

 Válasz a plenáris ülésen 

Bár a fogva tartási feltételek és a börtönök igazgatása a tagállamok felelőssége alá tartozik, az Európai Parlament is érdekelt az ügyben, mivel a bírósági határozatok kölcsönös elismerésének elve a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térségben központi jelentőségű.  A Parlament több éve szorgalmazza a Bizottság fellépését különféle, fogva tartással kapcsolatos ügyekben. A Stockholmi Programról szóló állásfoglalásában a Parlament egy olyan európai uniós bűnügyi igazságszolgáltatási terület létrehozását kéri, amelyet többek között a fogva tartási és börtönkörülmények minimális standardjainak és az EU-n belül a foglyok jogai közös rendszerének kidolgozásával kell kialakítani. 2011. június 14-én a Bizottság zöld könyvet adott ki az őrizetre vonatkozó uniós büntető igazságszolgáltatási jogszabályok alkalmazásáról, nyilvános konzultációt kezdeményezve az érintett szereplőkkel a fogva tartási körülmények javítására irányuló uniós intézkedésekről, valamint az igazságügyi együttműködést illető kölcsönös bizalom szavatolása érdekében. A zöld könyv kiemeli az őrizeti körülmények és a kölcsönös elismerést segítő olyan eszközök kölcsönhatását, mint például az európai elfogatóparancs, vagy az előzetes letartóztatás. A Bizottság közleménye mellékletet tartalmaz, amely érzékelteti, hogy az egyes tagállamokban a helyzet nagyon eltérő és gyakran aggasztó, különösen az előzetesen fogva tartottak számát, a börtönök telítettségi szintjét és túlzsúfolását, valamint a börtönlakók, illetve a fogva tartott idegen állampolgárok arányát illetően.

Európai uniós szinten mit fog a Bizottság annak biztosítása érdekében tenni, hogy az őrizeti körülmények a tagállamokban jobbak legyenek?

Mit tesz a Bizottság az őrizeti és börtönfeltételek minimális követelményeinek, illetve az EU-n belül a foglyok jogai közös rendszerének előmozdításáért, ide értve az igazságtalanul fogva tartott vagy elítélt személyek megfelelő kártalanítását is?

Mit módon nyújt támogatást a Bizottság a börtönök túlnépesedése által sújtott tagállamok számára új börtönlétesítmények – a regionális biztonsági terveknek megfelelő– építéséhez, illetve a társadalomba való visszailleszkedést segítő programok végrehajtásához?

Mit tesz a Bizottság a tagállamokban található fogva tartási létesítmények javításának elősegítésére, ezek műszaki felszereltségéért, kiépítéséért, illetve azért, hogy funkcionálisan megfelelőek legyenek, a fogva tartottak életkörülményeinek javítására, ugyanakkor azonban a biztonság magas szintjére is törekedve?

Megvizsgálja-e a Bizottság a jogszabályoknak a fogva tartási körülményekre gyakorolt hatását, és ezekkel kapcsolatban tesz-e ajánlást?

Mit tesz a Bizottság a közlemény utáni lépésként?

Előterjesztve: 26.10.2011

Továbbítva: 28.10.2011

A válaszadás határideje: 4.11.2011

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat