Parlamentarna vprašanja
PDF 47kWORD 27k
15. december 2011
O-000329/2011

Vprašanje za ustni odgovor O-000329/2011

za Svet

Člen 115 poslovnika

Cecilia Wikström, Sonia Alfano, Sophia in 't Veld, Nadja Hirsch, Stanimir Ilchev, Louis Michel, Baroness Sarah Ludford, Jens Rohde, Nathalie Griesbeck, Frédérique Ries, Ramon Tremosa i Balcells, Andrea Zanoni

v imenu skupine ALDE


  Zadeva: Položaj migrantov v Grčiji

Razmere na področju azila so v Grčiji že dolgo zaskrbljujoče. Gre za državo, ki jo sestavljajo otoki, zaradi česar je težko nadzorovati meje, kar pritegne veliko migrantov in prosilcev za azil. Država nima delujočega sistema za sprejemanje in obravnavanje prošenj za azil (januarja 2011 je Evropsko sodišče za človekove pravice Grčijo obsodilo zaradi sprejemanja prosilcev za azil in nezakonitih migrantov v ponižujočih razmerah), poleg tega pa se sooča z gospodarskimi problemi.

Grški organi so se konec leta 2010 zavezali k izvedbi obsežne reforme svojih politik o azilu in migraciji ter sprejeli nacionalni načrt za azil in obvladovanje migracij. V okviru načrta so glede na prvo četrtletno poročilo delovne skupine Komisije za Grčijo (z dne 17. novembra) dosegli nekaj napredka, med drugim ustanovitev enote za podporo pri prošnjah za azil, povečanje števila ugoditev prošnjam za azil ter ustanovitev pristojnega organa za nadzor nad migranti ob njihovem prihodu.

Vendar je treba storiti še več. Po podatkih nevladnih organizacij, kot sta Médecins Sans Frontières in Human Rights Watch, ter Komisije so humanitarne razmere v centru za pridržanje v regiji Evros na meji s Turčijo še vedno zelo slabe. Migranti in prosilci za azil so še vedno pridržani v neustreznih razmerah, za migrantske otroke brez spremstva pa ni skoraj nobene podpore. Razmere se verjetno ne bodo izboljšale, saj v Grčijo zaenkrat dnevno vstopi 400 ljudi, med katerimi mnogi nimajo osebnih dokumentov, zaradi česar so razmere še bolj zapletene.

Čeprav je Komisija Atenam namenila sredstva, gradnja centrov za migrante ne poteka po načrtu in bo trajala dalj časa, kot je bilo predvideno. Grški organi naj bi imeli težave pri črpanju evropskih sredstev, namenjenih izboljšanju njihovega sistema za azil.

Kako namerava Svet poskrbeti, da bodo grški organi črpali sredstva, ki so jim bila namenjena, in jih ustrezno porabili ter hitro izboljšali humanitarne razmere v centrih za pridržanje v regiji Evros?

Vloženo: 15.12.2011

Posredovano: 16.12.2011

Rok za odgovor: 13.1.2012

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov