Parlamenti kérdés - O-000180/2012Parlamenti kérdés
O-000180/2012

  A TV Trwam hátrányos megkülönböztetése a lengyel Nemzeti Rádió és Televízió Tanács által

31.10.2012

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000180/2012
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 115. cikke
Zbigniew Ziobro
a(z) EFD képviselőcsoport nevében

A lengyel Nemzeti Rádió és Televízió Tanács elutasította a Lux Veritatis Alapítvány által benyújtott, a TV Trwam (katolikus tv-csatorna) digitális műsorszórási engedélyére irányuló pályázatot.

Legutóbbi jelentésében a lengyel Legfőbb Ellenőrző Hivatal (NIK) – ellenőrzési feladatokat ellátó független szervezet Lengyelországban – szabálytalanságokat állapított meg a digitális műsorszórási engedélyek odaítélésében. E szabálytalanságok állítólag összefüggésben álltak a Nemzeti Rádió és Televízió Tanács (KRRiTV) tevékenységével. A vádak között szerepelt, hogy azokat a szervezeteket, amelyek nem feleltek meg a koncessziós feltételeknek, azok kárára részesítették előnyben, amelyek megfeleltek. A TV Trwam engedélykérelmének elutasítása például kedvezőtlen fogadtatást váltott ki. Meg kell jegyezni, hogy ez a televízióállomás bírálni szokta a jelenlegi kormányt és elnököt.

Több mint 2,25 millió lengyel állampolgár írta alá azt a petíciót, mely követeli, hogy a TV Trwam is kapjon helyet a multiplexben, tiltakozva a lengyelországi médiapluralizmus korlátozása ellen. Ezenkívül több mint 60 lengyelországi városban tartottak tiltakozó felvonulást több ezer fő részvételével. A KRRiTV öt tagját a Lengyelországot kormányzó politikai pártok közötti megállapodás alapján nevezték ki. A KRRiTV elnökét – aki korábban tagja volt a jelenleg kormányzó Polgári Platform pártnak – Bronisław Komorowski elnök nevezte ki, aki szintén a Polgári Platform tagja.

E tények elegendő indokot szolgáltatnak ahhoz, hogy a Bizottság komolyan foglalkozzon a szabadság és pluralizmus megsértésével a digitális televíziózásra való átállással kapcsolatos szabálytalanságokkal összefüggésben.

Mikor és milyen konkrét lépéseket tesz majd a Bizottság annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valós-e a lengyelországi médiaszabadság és -pluralizmus korlátozásának gyanúja?

Előterjesztve: 31.10.2012

Továbbítva: 2.11.2012

A válaszadás határideje: 9.11.2012