Întrebare parlamentară - O-000180/2012Întrebare parlamentară
O-000180/2012

  Discriminare exercitată împotriva TV Trwam de către Consiliul Național al Audiovizualului din Polonia

31.10.2012

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000180/2012
adresată Comisiei
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Zbigniew Ziobro
în numele Grupului EFD

Consiliul Național al Audiovizualului din Polonia a respins o cerere depusă de fundația Lux Veritatis pentru o licență de emisie digitală pentru TV Trwam (un canal de televiziune catolic).

În cel mai recent raport al său, Curtea de Conturi din Polonia (NIK) - un organism independent care are atribuții de audit în Polonia - a depistat neregularități în acordarea licențelor pentru platforma digitală. Aceste neregularități ar avea legătură cu acțiunile Consiliul Național al Audiovizualului (KRRiTV). Una dintre acuzații era că entitățile care nu au îndeplinit condițiile de concesionare au fost favorizate în dauna celor care le îndeplineau. De exemplu, neacordarea concesiunii pentru TV Trwam a fost considerată negativă. Trebuie subliniat faptul că acest post de televiziune este critic la adresa actualului guvern și a președintelui în funcție.

Mai mult de 2,25 milioane de cetățeni polonezi au semnat o petiție prin care solicită să i se acorde TV Trwam un loc în grila de canale și prin care protestează împotriva limitării pluralismului mass-mediei în Polonia. De asemenea, au avut loc marșuri de protest la care au participat mai multe mii de protestatari în mai mult de 60 de orașe poloneze. Cinci membri ai KRRiTV sunt numiți pe criterii politice în baza unui acord încheiat între partidele politice care guvernează Polonia în prezent. Șeful KRRiTV, un fost membru al partidului aflat la guvernare, Platforma Civică (Platforma Obywatelska – PO), a fost numit de președintele Bronisław Komorowski, care, de asemenea, provine din PO.

Aceste fapte obligă Comisia să analizeze serios încălcarea libertății și a pluralismului în legătură cu neregularitățile detectate în procesul de tranziție către tehnologia digitală.

Ce măsuri concrete va lua Comisia și când anume, pentru a verifica veridicitatea acestor suspiciuni privind limitarea libertății și a pluralismului presei în Polonia, suspiciuni susținute de proteste populare masive și de raportul de audit al NIK?

Depunere: 31.10.2012

Trimisă: 2.11.2012

Termen pentru răspuns: 9.11.2012